Tort de nucă (fără făină)

Rețetă de Maria Rășcanu, București

Îți trebuie pentru blat:

  • 10 ouă
  • 2 linguri cacao
  • 10 linguri zahăr
  • 10 linguri apă clocotită
  • 250 g nucă rasă.

Îți trebuie pentru cremă:

  • 5 ouă
  • 5 linguri de zahăr tos
  • 250 g unt sau margarină cub
  • 250 g zahăr pudră
  • 2-3 linguri cacao sau ness (depinde de gust şi de aspect – pentru o cremă mai închisă la culoare sau mai deschisă)
  • 1 fiolă esență de vanilie.

Pregăteşti așa blatul:

Peste 10 linguri de zahăr şi 2 linguri de cacao torni 10 linguri de apă clocotită. Amesteci compoziția și pui nuca rasă. Omogenizezi bine și adaugi pe rând cele 10 gălbenuşuri, două câte două, iar la sfârşit adaugi cele 10 albuşuri bătute spumă. Amesteci uşor, numai cu lingura de lemn (nu cu mixerul). Din această compoziţie coci pe rând 3 blaturi în forma de tort tapetată cu hârtie de copt. Primul blat îl răstorni direct pe platoul pe care montezi tortul – îndepărtezi imediat hârtia de copt. Celelalte blaturi le răstorni pe fundul unor tăvi, ca să le poți transfera uşor peste crema de pe primul blat.

Pregăteşti aşa crema:

Bați 5 ouă (cu furculiţa ca la omletă) cu 5 linguri de zahăr tos. Le fierbi apoi pe baie de aburi, amestecând continuu până ce crema se îngroaşă (ca mămăliga). Dai deoparte vasul şi lași crema să se răcească la temperatura camerei. Freci cu mixerul untul, împreună cu 250 g zahăr pudră. Crema de ouă trebuie să fie la fel de rece ca şi crema de unt. Peste crema de unt pui crema de ouă. Adaugi cacao sau ness frecat cu 2-3 picături de apă, pui și esența de vanilie și amesteci cu mixerul până ce crema obținută este foarte fină.

Sugestie de decorare:

Opreşti cremă şi îmbraci tortul, apoi presari nucă rasă – îi dă o notă de distincţie.

 

Această cremă poate fi folosită pentru a prepara o Mascotă astfel:

Îmbraci 2 tăviţe de chec cu celofan umezit. Pui o cantitate de cremă în tăviţă și adaugi fructe (întregi sau bucăţi) – vişine, cireşe fără sâmburi, o banană întreagă, bucăţi de ciocolată, stafide, nucă de cocos ras etc. Deasupra pui cremă şi acoperi cu celofanul. Pui formele de chec în tăviţa frigiderului. Din această compoziţie ies două tăviţe de chec cu cremă. Poți pune crema de mascotă în orice altă formă. Este mai bună cu unt în loc de margarină. Este sublimă, (dacă se poate spune aşa) ornată cu frişcă. Această cremă (cu sau fără fructe) o poți folosi la orice tort.



Add Comment