Foto: Mihai Nicolae
Tocăniță de bame
Rețetă de Păștița Curăroiu, Tg. Jiu, jud. Gorj
Preț: 13 lei-6 porții
Pregătire: 40 minute
Coacere: 25 minute
Îți trebuie: 1 kg bame crude, 150 ml ulei, 2-3 cepe, 1/2 lingură făină, 1 lingură bulion, 5 roșii, 2 cartofi, 1 lămâie, pătrunjel verde
Pregătești așa: Cureți bamele spre capătul gros și le pui 20 de minute în apă sărată. Apoi le scoți și le speli bine în 5-6 ape. Pui într-o cratiță uleiul, să se încingă și călești în el ceapa tocată mărunt și făina. Când capătă o culoare aurie, stingi cu bulionul de roșii, subțiat cu puțină apă. Adaugi bamele în sosul de roșii și lași să fiarbă până mai scade sosul. Separat, cureți cartofii de coajă, îi speli, îi tai în cubulețe și îi prăjești foarte puțin în ulei, până ce devin ușor transparenți. Îi adaugi peste bame odată cu cele 5 roșii întregi, opărite și curățate de pieliță. Mai lași totul să fiarbă cam 5-10 minute. Servești preparatul la masă, presărat cu pătrunjel verde tocat mărunt și cu zeamă de lămâie.