Țelină cu ciuperci și câteva detalii despre ciuperci

Foto: Practic in bucatarie, Mihai Nicolae

2-3 porții
Pregătire: 10 minute
Fierbere: 50 minute

Îți trebuie:

  • 2 țeline mici
  • 2 cepe
  • 1 lingură făină
  • 100 ml vin alb
  • 200 g ciuperci
  • piper
  • sare
  • foi dafin

Pregătești așa: 

O țelină mai mare sau două mai mici, le cureți, le speli și le tai în felii de 1 cm. Le pui la fiert cu apă rece și sărată. Când țelina este pe jumătate fiartă, o pui la scurs. Călești în ulei două cepe tocate, adaugi 1 lingură de făină și când totul s-a rumenit ușor, stingi cu un păhărel de vin alb, îndoit cu apă. Adaugi sarea, piperul, frunza de dafin. Lași sosul să fiarbă 1/2 oră și când este potrivit de scăzut, îl torni peste țelină. Adaugi 200 g ciuperci curățate (se poate folosi și hribi), tăiate mărunt. Potrivești de sare și lași să mai fiarbă 20 de minute.

Rețetă trimisă de Aurelia Comănescu, Bacău

Ce ar fi bine să știi despre ciuperci

  • Ciupercile sunt printre cele mai nutritive vegetale. În fapt sunt supranumite carne vegetală pentru că sunt printre puținele care conțin vitamina B12, tipică pentru toate alimentele de origine animală.
  • Ciupercile conțin zero colesterol.
  • Printre mineralele conținute de ciuperci se numără potasiul, cuprul, zincul, seleniul, fierul, magneziul, fosforul și calciul. O ciupercă medie îți oferă mai mult potasiu decât un pahar de suc de portocale sau o banană. Seleniul este în mare parte găsit în surse animale, ciupercile fiind printre puținele surse vegetale.
  • Sunt bogate în special în grupa vitaminelor B: riboflavina, niacina, acid folic, tiamină și B6. Sunt singură sursă vegetariană de vitamina D, având și numeroși antixodanti care ajută la menținerea unei epiderme tinere.
  • Potrivit Suite 101, 3.000 din cele 14.000 de specii de ciuperci sunt comestibile, dintre care 700 au proprietăți curative. Ele au diferite forme, culori și texturi, de la alb până la cele mai vii culori.
  • Combinate cu rădăcinoase, alimente de origine animală (ouă, lactate), ciupercile asigură o alimentație echilibrată, bogată în nutrienți valoroși și un echilibru între aportul de carbohidrați și proteine.

Citeste si:

Add Comment