Foto: Mihai Nicolae – Burda România
Îți trebuie:
1/2 kg frunze de viță-de-vie
5-6 fire de ceapă verde
2 roșii (date prin răzătoare)
sare
piper
1 1/2 ceașcă de orez
1 ceapă uscată
1 legătură de izmă (mentă)
ulei
Pregătești așa:
Frunzele de viță-de-vie le opărești în apă clocotită cu sare. Le scurgi și le dai deoparte să se răcească. Între timp, pregătești umplutura: în puțin ulei sotezi ceapa împreună cu orezul, amestecând continuu. Adaugi 1 roșie și 1 ceașcă de apă. Îndată ce orezul absoarbe apa, stingi focul și condimentezi cu sare, piper și izmă. Pui câte 1 linguriță de umplutură în fiecare frunză și apoi învelești. Așezi pe fundul cratiței câteva frunze de viță-de-vie și deasupra sărmăluțele în cerc.
Adaugi 2 cești cu apă, puțin ulei și cea de-a doua roșie. Acoperi cratița cu o farfurie și fierbi sărmăluțele la foc mic, pentru 45-50 de minute.
4 porții Pregătire: 50 minute Coacere: 50 minute
Rețetă propusă de Mănăstirea Bura, Paola Psarrou
Pentru o altă rețetă de sarmale de post, intră aici.