Foto: Mihai Nicolae – Burda România
Îți trebuie:
1 varză nouă
200 g semințe de floarea-soarelui
5 morcovi
2 cepe
2 linguri ulei
200 g orez de preferință brun, nedecorticat
cimbru
piper boabe și măcinat
sare
50 g bulion
500 g roșii
Pregătești așa:
1. Speli varza, îi scoți cotorul și o pui la fiert pentru 10-15 minute, în apă ușor sărată. O scurgi și scoți cu grijă frunzele, pregătind foi pentru sarmale. Toci fin bucățile de varză rămase.
2. Cureți ceapa, o speli și o toci mărunt, apoi o călești puțin în uleiul încins. Când devine trasparentă, adaugi orezul, jumătate dintre roșiile decojite, tăiate cubulețe, morcovii rași, cimbru, piper măcinat și sare după gust. Umpli foile de varză cu compoziția pregătită și formezi sărmăluțe.
3. Le pui într-un vas, pe un pat de varză tocată și presari printre ele boabe de piper și cimbru uscat măcinat. Fierbi sarmalele la foc mediu, pentru 20 de minute, în bulionul dizolvat cu apă fierbinte, după care introduci vasul în cuptor, pentru 15-20 de minute, până când se rumenesc frumos.
8 porții; pregătire: 25 min; fierbere: 1 h
Rețetă de Rozalia Ciobanu, Ocna Mureș, jud. Alba
Pentru o altă rețetă de sarmale de post, intră aici.