Roșii cu ouă și totul despre ouă

Rețeta trimisă de Olga Ivanovici, com. Secusigiu, loc. Satu Mare, jud. Arad

6 porții
Pregătire: 10 minute

Îți trebuie:

  • 6 roșii rotunde
  • 5 ouă tari
  • 2 linguri oțet
  • 5 linguri ulei
  • sare fină
  • o jumătate linguriță piper

Pentru garnitură îți trebuie: 

  • salată sau pătrunjel tocat
  • 50 g măsline

Pregătești așa: 

Speli și ștergi roșiile, apoi cu un cuțit sau cu un aparat special, le tai vertical, în felii nu prea subțiri, dar fără să le separi complet unele de altele, în așa fel încât roșiile să se poată deschide ca un evantai.
Tai 4 ouă fierte în câte patru rondele fiecare și le intercalezi între bucățile de roșii. Sărezi ușor. Pui apoi roșiile pe un platou, pe câte o frunză de salată, decorezi cu pătrunjel, mărar tocat fin, și măsline.
Asezonezi cu puțin din sosul de oțet, iar restul îl păstrezi într-o sosieră. Celălalt ou îl așezi pe platou în jurul ro-șiilor, după ce au fost tăiate în două sau în patru, pe lungime. (Rețeta trimisă de Olga Ivanovici, com. Secusigiu, loc. Satu Mare, jud. Arad)

Ce contine un ou

Oul este una din cele mai bune surse de proteine, fier, iod, vitamina B12, vitamina A si acid gras omega 3. Un ou are aceeasi cantitate de acid folic ca si un pahar de suc de portocale. Oul este singurul aliment care contine vitamina B8 esentiala in dieta femeilor insarcinate. Oul este singurul aliment care contine vitamina D.

S-a dovedit ca ouale nu sunt nici pe departe atat de daunatoare pe cat se crede, dat fiind continutul lor de substante complexe benefice sanatatii, precum calciul, fierul, vitaminele A, B, D si E, toate satioase si cu rol energizant. In plus, proteinele de inalta calitate din compozitia oualor le transforma in alimente complete si echilibrate, care merita din plin sa faca parte din meniul tau.

Uite ce contine un ou:

  • Proteine: 6,5 grame
  • Grasimi: 4,55 miligrame
  • Calciu: 25 miligrame
  • Magneziu: 4,4 miligrame
  • Fier: 0,43 miligrame
  • Fosfor: 71,3 miligrame
  • Potasiu: 72,3 miligrame
  • Sodiu: 62,4 miligrame
  • Zinc: 0,41 miligrame
  • Cupru: 0,021 miligrame
  • Mangan: 0,013 miligrame
  • Seleniu: 15,4 centigrame
  • Vitamina B1: 0,04 miligrame
  • Vitamina B2: 0,255 miligrame
  • Vitamina B3: 0,039 miligrame
  • Vitamian B5: 1,64 miligrame
  • Vitamina B6: 0,061miligrame
  • Vitamina B9: 26,9 miligrame
  • Vitamina B12: 0,36 milicentigrame
  • Vitamina A: 245 UI
  • Vitamina E: 0,684 miligrame
  • Vitamina D: 18,3 UI
  • Vitamina K: 0,119 UI
  • Acid docosahexaenoic DHA si acid arahidonic AA: 94 miligrame
  • Carotenoida: 21 milicentigrame

Citeste si:

 

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!