Pâine cu nuci și semințe

Foto: MIhai Nicolae -Burda România

 

Îți trebuie:
200 g făină integrală
150 g făină de grâu Spelta
250 ml apă
1/2 linguriță drojdie uscată
2 lingurițe sare
miezul a 10 nuci
semințe de floarea-soarelui și dovleac
2 linguri zahăr brut
2 linguri ulei pentru uns tava

Pregătești așa:
1. Prăjești puțin miezul nucilor în cuptor, iar când se răcește, le mărunțești cu un cuțit.
2. Amesteci într-un bol făina Spelta, drojdia uscată și 200 ml apă călduță. Acoperi vasul cu folie și lași amestecul să dospească timp de 10-12 ore.
3. Folosind mixerul la viteză mică, încorporezi făina integrală și miezul nucilor. Acoperi din nou vasul cu folie și lași să crească aluatul timp de 1 oră. Aluatul cu făină Spelta rămâne ușor lipicios.
4. Împarți aluatul în 3 și modelezi 3 suluri pe care le împletești. Așezi împletitura într-o tavă inelară bine unsă și lași să crească pâinea timp de 40-50 de minute.
5. Ungi pâinea cu un sirop făcut din zahărul brut și 50 ml apă și presari semințele. O coci în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 40 de minute, până se rumenește frumos. Este de preferat ca în cuptor să așezi un vas larg, cu apă fierbinte, care să mențină atmosferă umedă în cuptor.
Pâinea cu nuci și făina Spelta este mai bogată în nutrienți și proteine vegetale decât alte tipuri de pâine integrală.

Add Comment