Mâncărică de fasole verde cu usturoi și mămăliguță

foto: Mihai Nicolae

Mâncărică de fasole verde cu usturoi și mămăliguță

Rețetă de Florica Faur, Jimbolia, jud. Timiș

Preț: 8 lei-3 porții

Pregătire: 40 minute

Fierbere: 60 minute

Îți trebuie: 500 g fasole verde, 1 ceapă mare, 100 ml ulei, 3-4 căței de usturoi, 3-4 roșii, 1 ardei gras, 1 lingură mărar fin tocat, sare, mălai, apă

Pregătești așa: Cureți fasolea verde de capete, o speli și o pui la fiert în apă clocotită. După câteva clocote, o scurgi și o pui din nou la fiert, împreună cu ceapa tocată mărunt, pentru 20-25 de minute, până scade apa. Când fasolea este fiartă, adaugi roșiile curățate de pieliță și date pe răzătoare, usturoiul zdrobit bine și mărarul tocat mărunt. Pentru un gust deosebit, adaugi ardeiul copt în cuptor, curățat de pieliță și tăiat feliuțe subțirele. Mai lași să dea un clocot cu câteva linguri de apă fierbinte, adaugi și uleiul și apoi iei de pe foc. Ții la cald sub capac, să-și lase aromele. Faci o mămăliguță pripită din 200 g mălai, sare și 600 ml apă, în felul următor: pui ceaunul cu apă la fiert. Când apa este fierbinte, pui sare și presari puțin mălai. La primele clocote adaugi mălaiul, lăsându-l să cadă în ceaun sub formă de ploaie și amestecând continuu cu lingura de lemn. Când mămăliga este destul de fiartă, o strângi dinspre margini și o mai lași câteva secunde pe foc. După ce au mai răbufnit de câteva ori aburii, răstorni mămăliga pe un suport curat de lemn și o servești cu mâncărica de fasole.

E un preparat care, fără sare, e indicat bolnavilor cu hipertensiune și cardiopatie.

Add Comment