foto: Mihai Nicolae
Mâncare de vinete cu brânză
Rețetă de Anișoara Goleanu, Piatra Neamț, jud. Neamț
Preț: 24 lei-6 porții
Pregătire: 45 minute
Coacere: 60 minute
Îți trebuie: 2 kg vinete, 150 ml ulei, 500 g telemea, 750 g roșii, 75 g cașcaval, 50 g unt, 150 g pastă de tomate, 400 ml supă de oase, 50 g făină, 50 g ceapă, cimbru, sare
Pregătești așa: Tai vinetele în felii lungi, le sărezi, le lași să se scurgă 2 ore, apoi le prăjești în ulei. Ungi cu unt o tavă de cuptor, așezi un rând de vinete, iar peste vinete pui un rând de felii de roșii. Peste roșii așezi un rând de felii de telemea desărată, repetând operațiunea până la epuizarea ingredientelor. Presari deasupra cașcaval ras și bucățele de unt. În uleiul rămas călești ceapa tocată mărunt, adaugi supa de oase, făina desfăcută în apă și stingi cu pastă de tomate, subțiată cu supă de oase. Condimentezi cu sare și cimbru și fierbi circa 30 de minute. Pasezi sosul printr-o sită și îl torni peste musaca. Dai tava la cuptor timp de o oră. Când e gata, tai preparatul cî pe o musaca și îl servești cald sau rece, cu puțin sos și decorat cu pătrunjel verde.