Foto: Mihai NIcolae
Rețetă de Mihaela Neacșu, com. Dobroești, jud. Ilfov
Preț: 15 lei-4 porții
Pregătire: 50 minute
Coacere: 30 minute
Îți trebuie: 3 dovlecei (500 g), 1 ceapă mică, 1 cartof, 2 fire de pătrunjel tocat, 2 ouă, 250 ml lapte, 50 g unt, 8 foi de plăcintă, 5 linguri ulei de măsline, sare, piper proaspăt măcinat
Pregătești așa: Speli dovleceii și îi usuci cu ajutorul unui prosop de bucătărie. Îi razi pe răzătoarea mare. Cureți ceapa și o toci fin. Cureți cartoful și îl dai pe răzătoarea mare. Pătrunjelul îl speli și îl toci fin. Într-o tigaie încingi două linguri de ulei și călești ceapa timp de două minute. Adaugi dovleceii și îi lași 10 minute la foc mediu, amestecând regulat. Adaugi cartofii și îi mai lași pe foc 3 minute, amestecând ușor. Stingi focul, sărezi și condimentezi cu piper, pătrunjel și amesteci un ou în compoziția de legume. Topești untul într-o crăticioară și apoi îl iei de pe foc. Adaugi laptele, oul și uleiul rămas. Amesteci bine cu o furculiță. Încălzești cuporul la 180 de grade Celsius. Tai foile de aluat pe mărimea tăvii în care coci plăcinta. Pui primele patru foi, unse fiecare cu câteva linguri din amestecul de unt și lapte. Adaugi apoi compoziția de legume și restul de foi, unse fiecare cu amestecul de unt și lapte. Ceea ce rămâne din această compoziție lichidă o torni deasupra. Coci timp de 30 de minute. La finalul procesului de coacere scoți din cuptor foitajul cu legume, îl stropești cu o lingură de apă și acoperi tava cu un prosop curat. Lași să se odihnească 20 de minute înainte de a o servi.