Lasagna cu ciuperci și linte

Lasagna cu ciuperci

Postul înseamnă înfrânare, e adevărat. Înseamnă mâncăruri simple, cu ingrediente simple. Dar poate însemna, mai ales duminica, și combinații mai neobișnuite, poate chiar și ingrediente puțin folosite pe la noi.

Ingrediente

  • 400 g foi lasagna (care nu necesită prefierbere)

Pentru sos alb

  • 100 g făină
  • 2-3 linguri ulei
  • sare
  • piper alb
  • puțină nucșoară rasă (opțional)

 Pentru ragu de ciuperci

  • 300 g ciuperci
  • 200 g linte roșie
  • 1 morcov
  • 2 cepe
  • 1 țelină mică
  • 2 căței de usturoi
  • ierburi aromatice (oregano, busuioc)
  • 250 ml sos de roșii
  • 1 cutie de roșii tocate
  • ulei
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Pune lintea la fiert în apă clocotită cu un praf de sare. Taie ciupercile felii, dă țelina și morcovul pe  răzătoare, toacă mărunt ceapa, zdrobește usturoiul.

Pune la înăbușit ceapa în două linguri de ulei încins și un praf de sare, într-o tigaie încăpătoare. Când ceapa s-a înmuiat, adaugă ciupercile, usturoiul, morcovul și țelina și lasă la foc potrivit până scade suficient.

Când lintea este gata (aproximativ 15 minute), strecoară și dă deoparte. Adaugă peste ciuperci, roșiile tocate, sare și piper după gust și lasă să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când.

Prepară sosul alb: pune 2-3 linguri de ulei într-o crăticioară și lasă să se încingă. Adaugă făina și amestecă energic. Când începe să-și schimbe puțin culoarea, adaugă treptat apă caldă, amestecând rapid să nu se formeze cocoloașe (ca la ciulama), până când obții un sos nu prea gros.

Adaugă sare, piper și nucșoară după gust și mai lasă să fiarbă 5 minute la foc mic. Între timp, și raguul este gata, așa că poți adăuga lintea și amesteca.

Amestecă sosul de roșii cu ierburile aromatice, apoi montează lasagna. Toarnă pe fundul unei tăvi termorezistente un strat de sos de roșii, pune foi, ragu, foi, sos alb, ragu, foi și tot așa (ultimul strat să fie foaie).

Toarnă restul de suc de roșii și dă la cuptorul încins, la 180°C, pentru 30-35 de minute.

Poftă bună!

 

Încearcă și aceste rețete de post:

 

 

Text: Irina Tudor Dumitrescu

Foto: iStock

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!