Foto: Mihai Nicolae
Ghiveci de legume
Rețetă de Ileana Lupu, sat/com. Valea Seacă, jud. Iași
Preț: 12 lei-4 porții
Pregătire: 40 minute
Coacere: 20-30 minute
Îți trebuie: 2 cepe medii, 1 morcov mare, 1 țelină mică, 2 cartofi, 1 dovlecel mic, 1 mână boabe de mazăre, 1 mână de păstăi de fasole, 1 ardei gras roșu, 1 vânătă mică, 3 linguri ulei, sare, piper boabe, 1 cană pulpă de roșii un praf de cimbru, pătrunjel verde
Pregătești așa: Speli, cureți legumele și toci mărunt ceapa și morcovul. Dai țelina pe răzătoarea mare, feliezi dovlecelul, iar cartofii îi tai în cuburi mari. În uleiul încins călești ceapa tocată și cartoful, adăugând și câteva linguri cu apă. Adaugi apoi restul de legume și lași să fiarbă în vasul acoperit, preț de circa 5 minute. Potrivești gustul de sare, adaugi pasta de roșii diluată în 200 ml apă, presari cimbrul și piperul boabe și dai la cuptor pentru 20-30 de minute, până se evaporă lichidul. Servești ghiveciul cu pătrunjel verde tocat. Ghiveciul d elegume este o mâncare foarte apreciată de toată lumea, lejeră, bogată în vitamine și îți permite să incluzi cât mai multe legume. Se poate consuma atât rece, cât și cald. Pentru amatorii de gust picant, se poate adăuga și puțin ardei iute, tocat rondele.