Dovlecel umplut cu bulgur

Dovlecel umplut cu bulgur, o mâncare ușoară, din savuroasa bucătărie turcă, este ceea ce vă oferim în continuare. Pentru că face parte din ingredientele folosite la acest preparat, profită din plin de aroma frunzelor de mentă!
Bulgur este un aliment care se gătește la fel ca orezul sau cușcușul. Este un amestec de diferite tipuri de boabe de grâu, măcinate grosier. Preparându-se la fel ca orezul, din bulgur se poate face pilaf, sărmăluțe de post, ardei umpluți sau dovlecei umpluți.
Bulgurul conține vitamine din grupul B, este o bună sursă de magneziu, de fier, conține fibre solubile și este o importantă sursă de carbohidrați.
Presupusa origine a mentei s-ar afla în Asia și în bazinul mediteranean. Există dovezi că romanii ar fi gătit cu mentă, iar o legendă greacă spune că Hades, zeul lumii subpământene, s-ar fi îndrăgostit de o nimfă, iar soția lui, Persefona, aflându-le taina, ar fi transformat-o pe frumoasă în această plantă măruntă, astfel încât toată lumea să o poată călca în picioare. Frunze de mentă au fost găsite și în piramidele egiptene.

dovlecel

Foto: Dovlecel umplut cu bulgur – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
150 g bulgur mărunt
2 dovlecei
2 ardei grași roșii
125 ml supă de legume
3 linguri ulei
2 linguri zeamă de lămâie
50 g unt
200 g brânză de oaie
câteva frunze de mentă
sare
piper negru proaspăt măcinat
Pregătești așa:
Coci ardeii pe flacără, îi cureți de coajă și semințe și îi tai mărunt. Încălzești uleiul într-o tigaie și călești puțin bulgurul, apoi torni treptat supă fierbinte de legume și amesteci până când bulgurul absoarbe tot lichidul. Adaugi în tigaie ardeii copți mărunțiți, 25 g unt, frunzele de mentă tocate, sare și piper după gust.
Tai dovleceii în jumătate, pe lungime și le scoți miezul cu ajutorul unei lingurițe. Umpli jumătățile cu amestec și presari deasupra brânză rasă. Așezi dovleceii în tava unsă cu unt și îi coci 25 de minute, la foc mediu.
Servești preparatul cald, decorat cu frunze de mentă proaspete.

Pregătire 25 de minute; Coacere 25 de minute
Rețetă de Steliana Flamaropol, București

Intră aici și încearcă și această rețetă.

Add Comment