Cușcuș auriu cu ceapă crocantă și caise uscate

Foto: Mihai Nicolae

Cușcuș auriu  cu ceapă crocantă și caise uscate

Rețetă de Oana Plăcintă, Suceava, jud. Suceava

Îți trebuie: ■ 500 g cușcuș ■ 1 lingură amestec de legume uscate ■ 2 lingurițe turmeric ■ 1 linguriță scorțișoară măcinată ■ 100 g caise uscate ■ 3 cepe roșii ■ 1 linguriță zahăr brun ■ 500 ml ulei (pentru prăjit) ■ coaja rasă și zeama de la 1 lămâie ■ 2 linguri ulei de măsline ■ 1 legătură mică de coriandru tocat ■ 1 legătură mică de mentă tocată (păstrează câteva frunze întregi!)

Pregătești așa: Speli ceapa și o tai julien, iar caisele le tai cubulețe. Pui apă la fiert într-un ibric mare. Așezi cușcușul într-un bol încăpător, adaugi amestecul de legume, adaugi 2 lingurițe cu Turmeric Solaris, scorțișoara și caisele uscate. Torni peste ele 500 ml apă clocotită și amesteci rapid cu o singură mișcare, apoi acoperi cu folie alimentară și lași deoparte 5 minute. Pui jumătate din cantitatea de ceapă într-un castron, adaugi zahărul, puțină sare și torni peste ea suficientă apă clocotită, încât să o acopere. Lași deoparte 10 minute (astfel vei reduce aciditatea cepei și îi vei oferi o culoare apetisantă). Încingi suficient ulei (să ai un nivel de 5 cm într-o cratiță adâncă) și prăjești ceapa în tranșe, timp de 1-2 minute, până se rumenește și devine crocantă. O lași să se scurgă pe prosoape de hârtie și presari puțină sare. Folosești o furculiță pentru a amesteca cușcușul, scurgi ceapa lăsată la înmuiat și o adaugi peste cușcuș împreună cu coaja rasă și zeama de lămâie, uleiul de măsline și ierburile aromate. Răstorni totul într-un vas pentru servit, apoi presari ceapa crocantă și frunzele de mentă păstrate.

Add Comment