Ciulama de roșii

După atâtea preparate cu carne, ouă, salate de tot felul, într-un cuvânt multă mâncare destul de grea, este vremea unui preparat ceva mai ușurel. Putem face o Ciulama de roșii.
Țin minte că, în copilărie, mergeam în vacanțe la bunica, la țară. Întotdeauna în ziua de vineri, ea făcea mâncare de post sau mai ușurică. Un preparat care mie îmi plăcea foarte mult era ciulamaua de roșii. Mergeam în grădină și luam ingredientele necesare: roșii, ardei gras, pătrunjel. Bunica folosea ceapă uscată și usturoi căpățână (nu verde). Ne spunea să mâncăm cât de mult usturoi putem, pentru că este sănătos. Avea mare dreptate! Usturoiul este unul din condimentele de bază ale bucătăriei naționale italiene și franțuzești, precum și a celei românești.
Usturoiul (Allium sativum) este o plantă utilizată ca aliment și condiment. Este considerat, alături de ceapă, un adevărat medicament, datorită conținutului bogat de vitamine și substanțe minerale. În combinație cu mierea de albine, sau alte produse naturale, este benefic în prevenirea sau ameliorarea bolilor cardiovasculare, a tulburărilor digestive, sau a pneumopatiilor. Usturoiul este un antibiotic natural care își face treaba cu rezultate bune.

Foto: Ciulama de roșii – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
800 g roșii
1 ceapă mare
1 gogoșar sau 1 ardei
2-3 căței de usturoi
2-3 linguri smântână
2 linguri făină
pătrunjel
puțin ulei
sare și piper
Pregătești așa:
Călești în ulei ceapa și gogoșarul tăiate mărunt. Cureți de pieliță roșiile opărite, le tai felii și le adaugi peste ceapă și gogoșar, împreună cu o cană cu apă, apoi le lași la fiert.
Desfaci făina cu o cană cu apă rece, o adaugi în cratiță și asezonezi cu sare și piper, după gust. După câteva clocote, stingi focul și adaugi smântâna, usturoiul zdrobit și pătrunjelul tocat mărunt.

Pregătire: 25 minute; Fierbere: 45 minute
Rețetă de Eva Vas, loc. Boghiș, jud. Satu-Mare

Încearcă și rețeta de aici.

Add Comment