Balmoș ciobănesc

Balmoș ciobănesc, un preparat care e bun lângă o ulcică de lapte bătut. Este gustul neaoș, moștenit din străbuni.
Bacă mergi la munte și ajungi la o stână, cea mai apreciată mâncare oferită de ospitalierii ciobani este balmoșul. Acum, așa cum este vorba românească: „câte bordeie, atâtea obiceie.„ Balmoșul este făcut în fel și chip, însă baza este mămăliga. Cel mai bun balmoș este cel făcut cu mămăligă pregătită în ceaun de tuci, afară, la pirostrii, deci la foc făcut cu lemne. Și dacă afară este frig și te încălzești cu un rachiu servit cu dragoste de baciul cel de pe munte, totul pare ca din poveste.
Câteva cuvinte despre mălai, despre mămăligă. Se crede că porumbul a ajuns pentru prima dată în România la Timișoara, în jurul anului 1690. În timp, făina de porumb a înlocuit meiul, deoarece era mult mai gustoasă. Mămăliga a fost alimentul de bază al oamenilor săraci în timpul perioadelor de foamete din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea.

balmos

Foto: Balmoș ciobănesc – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
300 g mălai
circa 3 căni apă
sare
400 g smântână
400 g brânză de oi
200 g unt
200 g caș uscat
Pregătești așa:
Într-un tuci, topești 100 g unt. Îl amesteci cu smântâna, iar la primele clocote, presari repede mălaiul, în prealabil cernut. Amesteci continuu ca să nu se formeze cocoloașe și să nu se prindă de baza tuciului. Adaugi puțină sare și torni treptat circa 3 căni de apă ușor sărată, până când mălaiul se umflă. Continui fierberea la foc mic, până când mămăliga este fiartă.
Pui într-un alt ceaun un strat de mămăligă, unul de telemea rasă, din nou mămăligă, strat de caș ras, mămăligă și deasupra unt. Mai lași la foc pentru 4-5 minute, apoi servești balmoșul fierbinte, cu unt deasupra.

Pregătire 5 minute; Fierbere 15 minute
Rețetă de Mariana Duvlea, Dâncu Mare, jud. Hunedoara

Încearcă și această bunătate de rețetă. Intră aici!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!