Varză de Bihor cu afumătură

Varză de Bihor cu afumătură, pentru pofticioșii care nu pot sta departe de savoarea cărnii. Este delicioasă dacă folosești varza dulce. Profită cât o mai găsești pe piață!
Varza dulce este foarte apreciată și poate fi folosită în diferite preparate. Pentru iarnă multă lume pune varza la murat, dar pentru a putea fi folosită dulce o putem congela. Se taie varza mărunt, se presară cu puțină sare și puțin zahăr, se călește și se lasă să se răcească. Se pune apoi varza în cutii de plastic și se bagă la congelator. Este foarte bună pentru prepararea plăcintelor sau a ștrudelelor.

 

varza

Foto: Varză de Bihor cu afumătură – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
1 varză mare
400 g pulpă de porc
200 g piept de porc afumat sau costiță afumată
1 ardei roșu
3-4 roșii
100 g bulion
1 ceapă
1 cățel de usturoi
1 lingură untură
1 rămurică de cimbru
1 foaie de dafin
mărar
sare
piper boabe și măcinat
150 g smântână
Pregătești așa:
Cureți ceapa și ardeiul, le tai mărunt și le înăbuși în untura încinsă. După 2-3 minute, adaugi pulpa de porc și pieptul afumat, ambele tăiate cubulețe. Le înăbuși până când carnea de porc își schimbă culoarea. Presari puțină sare, piperul boabe, acoperi ingredientele cu apă fierbinte și le fiebi în vasul parțial acoperit, până când se pătrunde carnea.
Tai varza fideluță, îndepărtându-i cotorul și nervurile mai groase. O opărești timp de 5 minute, în apă ușor sărată, cu cimbrul și foaia de dafin. O scurgi și o adaugi peste carnea pătrunsă, împreună cu 2 roșii decojite și mărunțite, bulionul, usturoiul curățat și zdrobit, mărarul tăiat mărunt, sare și piper măcinat, după gust.
Ungi cu untură o tavă adâncă, pentru friptură sau un vas de ceramică pentru cuptor. Întinzi varza, o stropești cu smântâna și deasupra așezi roșiile rămase, tăiate rondele. Introduci tava în cuptor pentru 30 de minute sau până când varza se rumenește ușor la suprafață.

Pregătire 50 minute; Coacere 30 minute
Rețetă de Lucreția-Maria Nemeth, Ocna Mureș, jud. Alba

Nu ezita să încerci și rețeta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!