Turte-aperitiv cu leurdă

Turte-aperitiv cu leurdă, aperitiv gustos și ușor de preparat, care în mod sigur o să fie apreciat de întreaga familie.
Cunoscută mai bine de 3000 de ani, leurda a fost utilizată ca plantă de leac încă de celţi. Şi dacii, utilizau leurda în boli de rinichi, dar şi ca depurativ, numind-o “albuţă”. Vechile popoare germane numeau leurda „usturoiul ursului“ sau„ ceapa vrăjitoarei“. Frunzele conţin principii active asemănătoare cu cele ale usturoiului, dar și proteină, alicină, hidrocarburi, acizi organici, celuloză, caroten, vitamina A, C, K, vitaminele grupului B, ulei eteric complex, săruri minerale.
Leurda poate fi consumată sub formă de condiment, tinctură, ulei, vin și este foarte des folosită în prepararea salatelor.

turte

Foto: Turte-aperitiv cu leurdă – Arhivă City Publishing

Îți trebuie pentru aluat:
500 g făină
1 linguriță sare
1/2 linguriță zahăr
10 g drojdie uscată
200 ml apă călduță
5 liguri ulei măsline
Îți trebuie pentru umplutură:
300 g leurdă
2 linguri ulei măsline
1 linguriță sare
Preparare:
Pentru aluat, se pune într-un vas făina și drojdia și se presară sarea. Se toarnă apă călduță și se amestecă cu o lingură. Când s-a integrat toată făina, se toarnă treptat câte o lingură de ulei și se frământă aluatul cu mâinile până devine ușor elastic și nu se mai lipește de mâini. Se acoperă cu un ștergar și se lasă la dospit cel puțin 30 minute.
Între timp pregătim leurda. Dacă aveți leurdă proaspătă o tocați mărunt și o căliți puțin în cele 2 linguri de ulei. Se presară puțină sare.
Se împarte aluatul în 4 părți egale. Se întinde prima bucată de aluat. Pe jumătate de foaie se pun 2 linguri de leurdă, apoi se îndoaie cealaltă jumătate și se lipesc bine capetele.
Între timp se încinge tigaia grill. Se pune turta și se lasă până prinde dungi arămii, apoi se întoarce. La fel se face cu fiecare bucată de aluat.
Se lasă să se răcorească, se taie și se servesc. Merg de minune ca fel principal, alături de o salată, dar și ca gustare sau în loc de pâine.

Încearcă și rețeta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!