Tort-ruladă cu caramel

Tort-ruladă cu caramel și cu mousse de cafea, un desert excelent pentru zile de sărbătoare. O armonie de gusturi, un deliciu dulce, toate astea în rețeta de Tort-ruladă cu caramel.

tort-rulada

Foto: Tort-ruladă cu caramel – Arhivă City Publishing, SRL

Îți trebuie pentru ruladă:
4 ouă
4 linguri zahăr
3 linguri făină
2 linguri cacao
2 linguri unt topit
Pentru crema caramel:
100 g zahăr
150 ml smântână pentru frișcă
100 g unt
Pentru mousse-ul de cafea:
120 ml cafea tare
4 g gelatină
250 g mascarpone
200 g zahăr pudră
450 ml smântână pentru frișcă minimum 30%
4 linguri apă
Pentru decor:
2 linguri cacao
1 linguriță nes
migdale trase în ciocolată
Pregătești așa:
1  Pentru aluat, mixezi ouăle 10 minute, împreună cu zahărul, până își triplează volumul. Adaugi în fir subțire untul topit și mixezi. Oprești mixerul, adaugi cacaua și făina cernute și, cu ajutorul unei spatule, le încorporezi. Într-o tavă de 30×40 cm unsă cu puțin ulei și tapetată cu hârtie de copt, torni compoziția, nivelezi și dai 13-15 minute la copt, în cuptorul preîncălzit la 180ºC. Scoți tava și, după 2 minute, răstorni blatul pe o hârtie de copt și rulezi cu tot cu hârtie, pe lățimea tăvii.
2 Pentru cremă, caramelizezi zahărul până devine arămiu și se dizolvă. Adaugi smântâna pentru frișcă și amesteci încontinuu, pui untul și mai lași pe foc, amestecând până se îngroașă puțin. Răstorni compoziția într-un bol și amesteci periodic, până când crema devine mai fermă.
3 Derulezi aluatul, scoți hârtia, o umpli cu crema caramel și o rulezi cât permite de strâns, apoi o îmbraci în folie alimentară și o păstrezi la rece.
4 Pentru mousse, hidratezi gelatina 5 minute, în 50 ml apă. Prepari o cafea tare în care adaugi gelatina hidratată, apoi zahărul și amesteci. Amesteci într-un bol mascarpone cu cafeaua. Păstrezi bolul în frigider. Încorporezi în cremă frișca bătută.
5 Într-o tavă de chec unsă cu puțin ulei și tapetată cu folie alimentară, torni 2/3 din cremă, apoi dai tava 5 minute la congelator. Scoți tava, așezi rulada și o presezi puțin, apoi adaugi restul de cremă și nivelezi. Acoperi cu folie și răcești minimum 6 ore.
6 Răstorni rulada și presari cacao și nes, apoi așezi migdalele.

Rețetă de Elena Marinela Gligor, Brad, jud. Hunedoara

Încearcă și Tort ruladă cu caramel! Rețeta o găsești aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!