Tiramisu – delicii cu aromă de cafea

Tiramisu

Foto: 123RF

Pufos, cremos, aromat, proaspăt…şi cuvintele de laudă pot continua. Dacă vrei să fii sigură că serveşti un desert de nota 10, atunci cu siguranţă oaspeţii tăi vor fi încântaţi de savoarea unei prăjituri Tiramisu.

Originea acestui minunat preparat se pierde în negura timpului, însă un singur lucru este cert: este un italiano vero. Veneția, Lombardia, Piemonte ori Toscana încă îşi mai dispută paternitatea acestei prăjituri, a cărei aromă intensă de cafea o face inconfundabilă.
Veneţienii spun că este a lor, un desert energizant apărut în epoca Renaşterii, consumat de curtezani între partidele de amor pentru a prinde puteri. De altfel, în reţeta veche se folosea brânză de capră, un produs recunoscut pentru calităţile afrodisiace, şi esenţă tare de cafea.
O altă poveste spune că a fost inventat de un patiser zgârcit din Lombardia care l-a încropit din nişte resturi de biscuţi şi cremă pe care nu s-a îndurat să le arunce.

Piemontezii afirmă că desertul a apărut în timpul Primului Razboi Mondial. Era pregătit de femeile din nordul Italiei pentru soţii care plecau la război amintindu-le de casă şi conferindu-le energie în luptă, datorită conţinutului ridicat de cafeină.

Alţii spun că fost preparat pentru prima dată în Siena, cu ocazia vizitei pe care Marele Duce Cosimo al III-lea de Medici a făcut-o în acea zonă. Acesta se pare că a fost atât de mulțumit de delicioasa prăjitură încât a dorit să ia reţeta cu el acasă, în Florența.

Legenda face referire și la un patiser din Torino care a realizat un astfel de desert pentru primul ministru Camillo Benso Conte de Cavour, lider politic care dorea în acea vreme unificarea întregului teritoriu italian. Tot astfel se spune că desertul cu cafea a fost preparat pentru prima dată în localitatea Treviso, la celebrul restaurant El Toula.
Tiramisu nu s-a numit aşa mereu. Iniţial a purtat numele de Bagatela Toscană. I s-a mai spus şi Supa Ducelui, cu referire la proprietăţile sale afrodisiace. De altfel, în traducere tiramisu înseamnă „ridică-mă”.

Tiramisu

Foto: Guliver/Thinkstock

Ingredientele de bază pentru Tiramisu sunt ouă, zahăr, crema de brânză mascarpone, alcool (obligatoriu lichior de Marsala), biscuiţi sau pişcoturi, cafea rece şi cacao pudră. Există şi versiuni îngheţate sau cu fructe şi lapte.

Cu brânză de capră sau mascarpone, cu pişcoturi sau cu biscuţi moi, cu sau fără alcool, Tiramisu există într-o mulţime de variante care mai de care mai savuroasă şi nu poate lipsi din meniul niciunui restaurant care se respectă.

 

Text: Cristian Niculescu

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

One Response

  1. Ghita si Elisabeta Gligor februarie 15, 2016

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!