Tartă cu varză și susan

Tartă cu varză și susan, o tartă aperitiv foarte bună, care pe vremea bunicilor era sub formă de plăcintă cu varză.
Le purtau pe capete toți cei care repurtau victorii în lupte sau competiții, fie că erau greci sau romani, zei, regi, eroi sau atleți care participau la olimpiade. Au rămas în istoria omenirii ca „laurii victoriei”. În Biblie, frunzele de laur sunt amintite ca simbol al prosperității, faimei și onoarei.
Cunoscut ca făcând parte din peisajul mediteraneean, laurul (dafinul) este un copac semperviriscent care arareori crește mai înalt de 12 m, însă creșterea are loc într-un ritm lent. Dafinul este rezistent la atacul diferitelor insecte și la boli, însă este pretențios în ceea ce privește temperatura: nu rezistă la temperaturi joase, nu-i place umiditatea excesivă și nici lipsa de lumină.
Frunzele de laur sunt utilizate în bucătărie la asezonarea fripturilor de vită, la pregătirea peștelui și fructelor de mare, la sosuri sau la asezonarea marinadelor și soluțiilor în care conservăm legumele. Sunt excelente pentru condimentarea cavităților din interiorul păsărilor coapte în cuptor sau peștilor mari, în special oceanici. Cine își imaginează chifteluțele marinate fără un sos roșu cu gust puternic de piper și foi de dafin?

tarta

Foto: Tartă cu varză și susan – Arhivă City Publishing SRL

Îți trebuie:
1 pahar ulei
1 pahar apă minerală
făină cât cuprinde (circa 450-500 g)
1 plic praf de copt
1 praf de sare
1 varză medie
2 cepe
2 linguri pastă de tomate
3 linguri ulei
sare, piper, cimbru
1 foaie de dafin
semințe de susan
Pregătești așa:
Pentru aluat, amesteci uleiul cu apa, sarea, praful de copt și făina cernută. Aluatul nu trebuie să fie prea legat, dar nici să curgă; îl lași în repaus câteva minute.
Pentru umplutură, călești în ulei ceapa tăiată julien. Apoi adaugi varza tocată mărunt și amesteci până absoarbe tot uleiul. Pui o ceașcă cu apă călduță, ramura de cimbru, foaia de dafin, pasta de tomate, condimentezi și lași să se înmoaie puțin.
Împarți aluatul în două, având grijă ca partea de jos să fie mai mare. Cu ea îmbraci pereții unei tăvi unse cu puțin ulei. Pui compoziția de varză (scăzută bine și răcită) peste foaia de aluat din tavă și acoperi cu cealaltă foaie. Înțepi aluatul din loc în loc, ungi cu ulei, presari semințe de susan și dai la copt.

Pregătire: 45 minute; Coacere: 45 minute
Rețetă de Maria Iosip, Galați

Aici vei găsi o rețetă delicioasă

 

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!