Tartă crocantă cu pere și nuci

Tartă crocantă cu pere și nuci, o combinație de gusturi și arome deosebită. Un desert pe care îl recomandăm cu mare drag.

tarta

Foto: Tartă crocantă cu pere și nuci – iStock

Pentru aluat:
140 g făină albă
puțină sare
60 g margarină rece
60 g unt nesărat rece
1 ou mare
1 linguriță oțet
1 lingură apă cu gheață sau apă foarte rece
Pentru umplutură:
3 linguri zahăr tos
2 linguri zeamă de portocală sau lămâie
un vârf cuțit de sare
7-8 pere coapte și tari, curățate și tăiate cubulețe
55 g făină albă
85 g zahăr brun
Glazura crocantă: 
55 g făină albă
85 g zahăr brun
1/2 linguriță scorțișoară
1/4 linguriță sare
85 g nuci prăjite și tocate
115 g unt nesărat, tăiat cubulețe
Preparare aluat:
Într-un bol mare se amestecă făina și sarea. Se adaugă untul și margarina tăiate bucățele și se amestecă bine cu un mixer până când compoziția devine nisipoasă. Separat se bat bine oul cu apa și oțetul apoi se adaugă peste compoziția cu făină. Se amestecă până se obține o consistență vâscoasă. Se preîncălzește cuptorul la 220ºC. Se întinde foaia de aluat, se tapetează cu ea o formă de plăcintă (cu diametrul de 23 cm) și se înțeapă cu furculița pentru a nu se umfla baza la coacere. Se coace la cuptor cca. 15 min. și se lasă la răcit.
Preparare umplutură:
Se reglează cuptorul la 175ºC. Într-o cratiță se amestecă zahărul cu zeama de portocale și un vârf de cuțit de sare. Se adaugă perele cubulețe, se amestecă ușor, fără a zdrobi fructele și se pune pe foc. Se lasă să fiarbă cca. 5 min., până se înmoaie perele. Într-un bol mare se amestecă zahărul brun cu 55 g făină. Se adaugă perele răcite și se amestecă.
Stratul crocant:
Se amestecă toate ingredientele într-un bol mediu, untul adăugându-se ultimul. Compoziția de pere se toarnă în aluatul răcit iar deasupra se presară uniform bucățele din amestecul crocant. Plăcinta se coace la cuptor cca. 1 oră. Se lasă la răcit înainte de servire.

Rețetă de Elena Fărăgău, Sângeorgiu de Mureș, jud Mureș

Încercați și o tartă aperitiv. Rețeta o găsiți aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!