– Ardeal –
Rețetă de Cristina Fechete, Bistrița
Îți trebuie:
- 2 bucăți de slănină
- 3 cepe verzi
- 1 usturoi verde
- 4 căpățâni de salată verde
- 200 g smântână
- 1 cană lapte bătut
- sare
- piper
- leuștean.
Pregătești așa:
Tai slăninuța cubulețe și o pui în oală să se prăjească. În grăsimea rezultată adaugi ceapa și usturoiul verde, tăiate mărunt (când e iarnă folosești ceapă și usturoi uscat). Lași să se călească puțin, cât să se înmoaie, după care pui circa 4 l apă. Când dă apa în clocot, adaugi salata verde, spălată mai întâi și ruptă în bucăți potrivite. Poți folosi și salata de la borcan pe care ai conservat-o pentru iarnă, dar e mai bună proaspătă.
Lași să fiarbă, adaugi sare, piper, iar când e aproape fiartă salata, faci separat un amestec de smântână și lapte bătut și îl torni în oală. Mai lași să dea un clocot și e gata zama. Pui leuștean tocat deasupra și servești atât caldă, cât și rece.
E delicioasă oricum.