Borș de dovlecei umpluți

Foto: Borș de dovlecei umpluți – Arhivă Burda România

Un borș, anume Borș de dovlecei umpluți, aburind în farfurie, este foarte sănătos și sățios. Vă recomandăm această rețetă, este un deliciu!
Să aflăm câte ceva despre dovlecel. Dovlecelul, sau Curcubita Pepo provine din familia Cucurbitaceae și se spune că provine din Africa. De acolo s-a răspândit în sudul Europei. Dovlecelul este utilizat nu numai în domeniul gastronomic, el fiind folosit și în industria farmaceutică. Se pare că preparatele culinare pe bază de dovlecel au efecte benefice asupra afecțiunilor tubului digestiv. Mai este indicat în insomnii, astenie, diabet, constipație, hemoroizi.
Dovlecelul este bogat în apă, cca. 93%, conține potasiu, vitamina C, calciu, pectine, zaharuri ușor digerabile, și betacaroten.
Dovlecelul este folosit în multe preparate culinare: în ciorbe, supe, mâncăruri cu carne, salate, prăjit la grătar, umpluți, amestecați cu paste, transformați în brioșe, chifteluțe picante sau chifteluțe dulci, etc. Florile de dovlecel sunt comestibile, se pot face flori de dovlecel pane sau umplute cu brânză. Nu ezitați să consumați acest fruct deosebit de sănătos și cu un gust foarte bun!

Îți trebuie:
300 g carne tocată
câteva oase de porc
1 ou
1 felie de pâine
1 lingură orez
verdeață
4 dovlecei
1/2 l borș
1 ceapă
sare și piper
3 roșii
4 linguri smântână
Pregătești așa:
Carnea tocată o amesteci cu ou, miez de pâine stors bine, orez, sare, piper, mărar și pătrunjel tocat. Cureți dovleceii, îi tai în două sau trei bucăți, îi scobești cu o linguriță și îi umpli cu tocătura de mai sus.
În timp ce umpli dovleceii, fierbi în 2 1/2 l apă oasele scoase de la carne, împreună cu o ceapă și sare. Scoți oasele, iar în această zeamă lași să fiarbă dovleceii umpluți, timp de 3/4 oră. Scoți apoi dovleceii în castron și torni smântâna deasupra.
Separat, dai în clocot borșul cu câteva roșii curățate de coajă și tăiate felioare și torni amestecul peste dovleceii din castron.

Pregătire: 25 minute; Fierbere: 45 minute
Rețetă de Elena Netcu, București

Add Comment