Supă Gulaș. O supă care pune sângele în mișcare!

Foto: Supă Gulyas – foto cititor – Arhivă Burda România

Originile gulașului datează din Evul Mediu, când era pregătit de păstorul maghiar pe foc deschis, iar ardeiul nu era încă folosit ca ingredient. Gulașul era la acel timp o simplă supă de carne prăjită și ceapă. Carnea este gătită la foc mic cu ceapă, până când devine moale. Cel mai bine, gulașul, este gătit încet în cantități mari. Carnea animalelor tinere este mai puțin adecvată. Gulașul poate fi, de asemenea, preparat din carne mai tare și necesită puțină atenție la gătit. În Viena, gulașul este felul de mâncare clasic pentru han, dar care, cu toate acestea, poate fi găsit și în meniul multor restaurante de lux.

Sunt utilizate ca ingrediente cartofi, varza, ciuperci și altele.

Gulaș fără paprica nu se poate. Paprica sau boiaua de ardei este un condiment de culoare roșie, obținut din pisarea ardeiului roșu uscat. Există sortimente de boia iute sau dulce în funcție de ardeiul din care s-a produs. Aceasta este folosită în multe rețete de bucătărie pentru a adăuga culoare și gust preparatelor. Boiaua este ferm asociată cu Ungaria și Spania deoarece ele au fost primele țări care au răspândit condimentul pe întregul glob.

Îți trebuie:
800 g carne de porc macră
2 morcovi
1 ceapă uscată mare
1 ardei gras
1 ţelină mică
5 cartofi potriviţi
1 lingură cu pastă de tomate
boia dulce
boia iute
chimen măcinat
sare
ulei

Pregătești așa:
Legumele şi carnea se taie în cubuleţe. Se pune puţin ulei la încins şi se călesc ceapa, morcovii, ţelina şi ardeii. Se pune şi carnea, apoi se adaugă apă cât să acopere totul.
Se lasă să fiarbă totul cu capac până ce cărniţa e aproape gata. Atunci se adaugă cubuleţele de cartofi şi puţină apă, dacă mai e nevoie, şi se lasă să fiarbă şi cartofii.
Spre sfârşit se adaugă pasta de tomate, sarea, boiaua dulce, chimenul şi boia iute după preferinţă.
În oala mare se poate pune boia iute mai puţină şi dacă se mai doreşte, se serveşte supa cu ardei iute proaspăt sau murat.

Rețetă de Mădălina Marin, Ploiești, jud. Prahova

Te-ar mai putea interesa

Acroshka, o supă rece delicioasă

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!