Supă de fasole verde cu perișoare

Supă de fasole verde cu perișoare, o supă delicioasă, consistentă, sănătoasă, o supă numai bună de servit la masa de prânz în familie.
Pentru că iarna nu prea găsim ceapă verde, sau o găsim dar la prețuri prea mari, iată cum putem de toamna să ne asigurăm cu ceapă verde pentru anotimpul rece. Dacă ai obținut în grădina proprie o producție prea mare de ceapă verde, curăță firele de ceapă, spală-le și lasă-le să se scurgă bine, apoi taie-le rondele fine. Lasă-le să se mai usuce 2-3 ore, pe o hârtie de copt, în tavă, la temperatura camerei. Apoi congelează-le timp de 4-5 ore astfel, presărate în tavă, într-un singur strat. Pune ceapa congelată în pungi speciale pentru depozitarea în congelator și utilizează-le iarna, la tocănițe sau ciorbe, fără să le decongelezi.
În bucătăriile bunicilor, mărarul se conserva în straturi, în borcane cât mai mici: un strat de mărar tocat, un strat de sare și se repetau straturile până se umplea borcanul. Tot bunicile conservau mărar tocat în oțet diluat, însă acesta nu putea fi întrebuințat la orice preparat, ci doar la ciorbe, la iahnia de fasole, la salate cu cartofi ori ca adaos la sosurile de roșii.

supa

Foto: Supă de fasole verde cu perișoare – Arhivă City Publishing SRL

Îți trebuie:
500 g fasole verde
500 g carne tocată de vită
1 1/2 l bulion de pui
1 vârf de cuțit coriandru proaspăt măcinat
1 ou
1 felie de pâine albă
1 ceapă
piper alb măcinat
2 linguri orez
2 fire ceapă verde
1 legătură mărar
ulei de măsline
Pregătești așa:
Amesteci carnea tocată cu oul, pâinea înmuiată în apă și bine scursă, coriandru, sare și puțin piper. Modelezi 30 de sfere mici, pe care le rumenești în ulei și le scoți pe șervețele absorbante.
În bulionul de pui fierbinte, pui la fiert ceapa verde tăiată rondele fine, păstăile de fasole rupte în bastonașe și mărarul fin tocat. După 10 minute de fierbere, adaugi orezul spălat și perișoarele, sare și piper și continui fierberea la foc mic, încă 10 minute.

Sfat: Pentru a obține bulionul de pui, fierbi 3 kg carne și măruntaie de pasăre (mai puțin ficatul) în 5 litri de apă, la foc mic, împreună cu 3 cepe, 5 morcovi tăiați rondele, o căpățână de usturoi, 4 tulpini de țelină, 3 cuișoare, 20 de boabe de piper, foi de dafin, cimbru și maghiran. Îndepărtezi spuma formată și fierbi circa 5 ore, la foc mic. Strecori bulionul și îl păstrezi în frigider. Îl folosești în cel mult 3 zile.

Pregătire: 10 min.; Fierbere: 30 min.
Rețetă de Florica Faur, Jimbolia, jud. Timiș

Încearcă și rețeta de Ciorbă de perișoare oltenească.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!