Supă cu crutoane

Supă cu crutoane, delicioasă și sănătoasă, consistentă și destul de ușor de preparat. Sunt multe rețete de supă sau supă-cremă la care servin și crutoane. De cele mai multe ori trecem foarte repede peste partea cu crutoanele. Hai să aflăm câte ceva și despre ele!
Cuvântul crutoane vine din limba franceză, crouton, care se traduce „crustă„ sau „coajă„. Este vorba despre pâine uscată, tăiată de obicei în pătrățele, cu adaos de ulei, sare, condimente, ierburi, usturoi folosite la salate, supe, gustări și chiar deserturi. În primă fază, crutoanele au fost folosite pentru servirea deserturilor mai speciale sau a fructelor. Mai târziu crutoanele, în funcție de condimentele folosite, au fost prezentate alături de preparate din carne, pește, păsări, legume. Apoi au început să fie folosite ca ingredient al supelor-cremă sau piureurilor de cartofi. Aceste crutoane, în afară de forma pătrată, pot fi ovale, triunghiulare, alungite, rotunjite. Pâinea folosită: pâine albă, cu secară sau tărâțe, pâine neagră și maro.
Crutoane se mai numesc și felurile de mâncare servite pe ele, la evenimente tip bufet. În acest caz pâinea este tăiată cu forme speciale metalice.

Foto: Supă cu crutoane – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
1 kg aripi de pui
1 ceapă
1 dovlecel
1 păstârnac
1 țelină
1 ardei gras
1 legătură mărar
Îți trebuie pentru crutoane:
5-6 felii de pâine
2 linguri unt
1/2 linguriță boia
Pregătești așa:
Cureți bine aripile de pui. Le tai în două și le pui la fiert în apă cu un praf de sare. Aduni spuma, ori de câte ori este nevoie. Adaugi ceapa tocată mărunt, țelina și păstârnacul tăiate cubulețe. Mai lași 30 de minute la foc mic, adaugi dovlecelul tăiat cubulețe și ardeiul gras, tăiat fâșii. După ce supa a dat în câteva clocote, potrivești gustul de sare și aromatizezi cu mărar tocat. Ungi feliile de pâine cu unt frecat cu boia, le tai în cubulețe și le rumenești în cuptor. Servești supa cu aceste crutoane.

Pregătire: 25 minute; Fierbere: 60 minute
Rețetă de Raluca-Ramona Pop, Sângeorgiu de Mureș, jud. Mureș

Încearcă și rețeta de aici.

Add Comment