Ciorbă de potroace

Ciorba de potroace este nelipsită în noaptea de la cumpăna anilor. Dar nu numai, ciorba de potroace este servită a doua zi după o nuntă sau un eveniment special. Acrită fiind cu borș sau cu zeamă de varză, te ajută să să-ți revii din starea de mahmureală.
Ciorba de potroace este o ciorbă tradițională românească și vine de la cuvântul potroacă (sărătură), care poate să difere puțin de la o regiune la alta. Poate fi preparată din măruntaie de pasăre (de curcan, gâscă, pui sau rață), din organe de miel, oase de porc sau vită. Se poate prepara și ciorbă de potroace la care folosim fasole uscată și care se acrește cu zeamă de varză, foarte bună în perioada de post.
Mai jos vă prezentăm rețeta unei ciorbe de potroace dreasă, destul de ușor de preparat.

Foto: Ciorbă de potroace – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
800 g tacâmuri de pasăre (spinări, gât, aripi)
2 morcovi
1 ceapă
½ țelină mică
câte 1 rădăcină de păstârnac și pătrunjel
1 ardei gras
2 linguri suc de roșii
3 linguri orez
1 ou
leuștean, frunze de țelină
½ l zeamă de varză sau borș
Pregătești așa:
Speli tacâmurile în mai multe ape și le pui la fiert în 3 ½ l apă cu puțină sare. Aduni spuma care se formează la început, pe urmă pui la fiert legumele tăiate mărunt. Le lași să fiarbă 20-30 de minute, apoi adaugi orezul spălat și înmuiat în apă rece.
Când carnea și orezul au fiert, pui sucul de roșii, frunzele de leuștean și pe cele de țelină tăiate fin. Acrești cu borșul sau cu zeama de varză pe care, în prealabil, le-ai fiert în alt vas. Lași să mai fiarbă 1-2 minute, apoi stingi focul și dregi cu oul pe care l-ai bătut cu smântâna și câteva linguri de ciorbă.

Pregătire 20 minute; Fierbere 45 minute
Rețetă de Emilia Gurghian, Târgu Mureș, jud. Mureș

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!