Ciorbă de găină cu tăiței de casă

Foto: Mihai Nicolae – Burda România

Îți trebuie:
1 găină de țară
1 roșie mare
1 morcov
3 frunze de ceapă verde
1/2 ardei gras galben
1/2 ardei capia
1 ceapă
1 lingură pastă de gogoșari
pătrunjel verde
sare, piper
borș pentru acrit
Îți trebuie pentru tăiței:
1 ou, sare
făină albă
Pregătești tăițeii așa:
Într-un bol pui oul, un praf de sare și amesteci. Adaugi făină treptat, până obții un aluat omogen. Presari făină pe masa de lucru, întinzi aluatul într-o foaie foarte subțire, apoi tai tăițeii, cât dorești să fie de lungi și de lați și îi răsfiri pe masă, să se usuce puțin.
Pregătești ciorba așa:
Pârlești puțin găina pe flacăra aragazului, pentru a se curăța mai bine de puf și alte impurități. O speli bine, apoi o porționezi. Într-o oală mai mare pui bucățile de carne, adaugi apă rece, acoperi oala și o pui pe foc. Iei spuma cu o paletă, atât cât este necesar și lași să fiarbă carnea până este destul de bine pătrunsă. Poți fierbe găina cu o seară înainte, în oala sub presiune, timp de 40 de minute, din momentul în care a început să clocotească.
Cureți cele două tipuri de ardei de semințe și îi tai cuburi. Cureți ceapa și o toci mărunt. Cureți morcovul și îl dai apoi pe răzătoarea cu ochiuri mari. Tai rondele frunzele de ceapă verde, iar roșia o decojești și o tai în bucăți potrivite. Încerci dacă e făcută carnea, cu furculița și, când consideri că este suficient de fiartă, adaugi ardeii, ceapa și morcovul. Lași să fiarbă circa 15 minute, pui roșiile, foile de ceapă verde și 1/2 legătură de pătrunjel verde tocat mărunt. Condimentezi cu sare, piper, încorporezi pasta de gogoșari și fierbi până sunt și legumele pătrunse.
Separat, pui niște borș la clocotit, apoi îl torni peste ciorbă, în funcție de cât dorești să fie de acră. Când ciorba clocotește iar, presari ușor tăițeii, amesteci să nu se lipească între ei și lași ciorba mai departe la foc potrivit, până ce tăițeii sunt fierți.
Tragi ciorba de pe foc, iar deasupra presari pătrunjel verde tocat mărunt.

Pregătire: 60 minute; Fierbere: 60-80 minute
Rețetă de Roxana Ciobanu, Fălticeni, jud. Suceava

Intră aici, vei găsi un articol deosebit și o rețetă de borș cu găină.

Add Comment