Ciorbă ardelenească de cartofi noi

Ciorbă ardelenească de cartofi noi, o ciorbiță la care putem adăuga pentru un gust deosebit, varză nouă și ceva afumătură.
Istoria cartofului în Europa începe după anul 1530 când spaniolii au descoperit cartoful în Peru și l-au introdus în Spania și în țările din sudul Europei în jurul anului 1540. Patruzeci de ani mai târziu, amiralul englez Raleigh îl introduce în Insulele Britanice și în Țările de Jos. În vremea aceea, cartoful era considerat toxic pentru om deoarece se considera că provocă lepra și nu era folosit decât la hrănirea vitelor (ne spune Wikipedia).
Fierul, fosforul, calciul, magneziul si zincul din cartofi contribuie la construirea si mentinerea structurii osoase. Potasiul, calciul si magneziul (toate regasite in cartof) scad tensiunea arteriala. Cartofii mai conțin o cantitate semnificativă de fibre, dar și vitamina B6.

Foto: Ciorbă ardelenească de cartofi noi – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
2 kg cartofi noi
1 legătură ceapă verde
2 morcovi tineri
1/2 varză nouă mică
300 g costiță împănată afumată
1-2 linguri ulei
300 g smântână
2 ouă
1 legătură mărar sau pătrunjel
1 linguriță făină
boia, piper, sare
Pregătești așa:
Cureți legumele și le speli. Tai ceapa rondele fine, morcovii cubulețe, varza fideluță, iar cartofii în cuburi mari. Porționezi costița și o călești puțin în ulei încălzit, în oala de 5 litri, pentru ciorbă. Adaugi boia, varza, apoi morcovii și ceapa și amesteci ușor. Stingi cu 2 ½ litri de apă fierbinte, adaugi cartofii și fierbi legumele timp de 10-15 minute.
Între timp, tai mărunt verdeața. Amesteci făina cu 100 ml apă rece și o torni în vas, după care lași să mai fiarbă 2-3 minute. Sărezi și condimentezi ciorba, amesteci și stingi focul. Bați oul cu smântâna și un polonic de supă, pe care o pui treptat. Torni încet smântâna și amesteci. Servești porțiile presărate cu verdeață fin tocată.

Pregătire 20 min.; Fierbere 25 min.
Rețetă de Ana Olga Laszlo, Hădăreni, jud. Mureș

Încearcă și ciorba de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!