Ciorbă acrită cu prune verzi

Pentru preparatul de astăzi, Ciorbă acrită cu prune verzi, vom folosi prune verzi pentru acrire. Ciorbița ne aduce aminte de preparatele făcute de bunica, de ciorbele acrite cu sănătos, cu borș, cu aguridă, sau prune verzi.
Se spune că prunele erau cultivate în livezile romane de acum mai bine de 2000 de ani, iar Alexandru cel Mare le-a răspandit prin zona mării Mediterane. Prunele sunt o sursă excelentă de vitamina C și fibre, prunele conţin fitonutrienți cu calități antioxidante deosebite, care protejează celulele de acțiunea radicalilor liberi și aduc o mulțime de beneficii pentru organism.

ciorba

Foto: Ciorbă acrită cu prune verzi – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
măruntaiele de la un pui mare
1 ceapă
1 morcov
1 rădăcină de pătrunjel
1/2 țelină
2 cartofi
2 linguri orez
2-3 roșii
2 ardei grași
mărar
pătrunjel
leuștean
2 linguri smântână proaspătă
sare
câteva prune verzi (abia date în copt)
apă
boabe de piper
1 gălbenuș
Pregătești așa:
Într-o oală cu 2-3 l de apă rece, pui la fiert măruntaiele de la pui, tăiate în bucăți potrivite. Iei spuma de mai multe ori. Când supa este limpede, adaugi zarzavatul tăiat rondele sau cubulețe, ceapa tăiată mărunt, ardeii fâșii, roșiile curățate de pieliță și tăiate mărunt. Lași să fiarbă 4-5 minute, sub capac, la foc mediu, după care potrivești gustul sărat și adaugi orezul spălat și boabe de piper. După ce mai fierbe și împreună cu orezul, adaugi prunele fără sâmburi, tăiate în două. După ce s-au înmuiat, oprești focul și presari câte o linguriță de verdețuri. Înainte de a servi, dregi ciorba cu un gălbenuș amestecat cu două linguri de smântână.
Notă! La mine în sat, nu se cunoștea borșul pe vremea bunicii. Preparatele se acreau cu oțet, dar bunica prefera prunele verzi care, pe lângă faptul că potriveau gustul de acru, dădeau și o aromă specifică mâncării.

Pregătire: 35 minute; Fierbere: 50 minute
Rețetă de Florica Faur, Jimbolia, jud. Timiș

Încearcă rețeta de aici.

Găsești această rețetă în revista Practic în bucătărie. Aceasta poate fi achiziționată de la punctele de vânzare a presei din toată țara, dar și în format electronic, prin intermediul Magzter.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!