Borș de praz ca la bunica

Borș de praz ca la bunica, o ciorbă dulce, de post, foarte gustoasă și foarte sănătoasă.
Originea geografică a prazului rămâne incertă. Prazul (Allium porrum) este o rudă apropiată cu usturoiul rusesc, arpagicul chinezesc, ceapa și leurda. Cu excepția leurdei, prazul are iuțeala cea mai potolită din toată aceasta familie. Asirienii, chinezii și egiptenii au mâncat și au considerat prazul drept o delicatesă . Evreii, de asemenea: se spune că, în timpul fugii în Egipt, au regretat trei lucruri: castraveții, pepenii … şi prazul.
Când alegeți firele de praz trebuie să fiți atenți să fie ferme și fine, fără pete, cu frunzele proaspete. Selectați prazul care are un diametru de 2-3 cm și care nu este ofilit. Înainte de a pune prazul în frigider tăiați orice frunză mai veștedă. Nu îl spălați și nu îl tăiați în regiunea albă a legumei. Prazul răspândește un miros care poate fi absorbit de celelalte alimente. Este recomandabil să-l păstrați într-o pungă, ușor strânsă în jurul lui, care reține mirosul și umezeala, astfel se păstrează foarte bine pentru următoare ciorbiță.

bors

Foto: Borș de praz ca la bunica – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
4-5 fire de praz
1 țelină mică
2 morcovi
2 ardei diferit colorați
2 roșii
50 ml ulei
4 linguri orez
500 ml borș
1 ardei iute
1 legătură leuștean
sare, piper
Pregătești așa:
1. Cureți legumele și le speli. Tai prazul rondele, ardeii cubulețe, iar morcovul și țelina le dai pe răzătoarea mare. Speli orezul și îl lași să se înmoaie în apă rece.
2. Călești puțin legumele în ulei, amestecând mereu. După 3-4 minute, stingi cu 2 1/2 litri de apă fierbinte și continui fierberea la foc mediu. Adaugi orezul scurs, iar după 10 minute de fierbere, acrești ciorba cu borșul fiert, în prealabil.
3. Stingi focul și presari leușteanul fin tocat.

Pregătire: 15 minute; Fierbere 25 minute
Ioana Preda, București

Încearcă și rețta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!