Borș de casă – rețetă mănăstirească

Foto: Mihai Nicolae – Burda România

Îți trebuie:
500 g tărâțe de grâu
500 g mălai (măcinat mai mare)
4 felii de pâine neagră de secară
5 l apă fiartă și răcită
1 cană de huște
2 legături leuștean
1 crenguță de vișin
1/2 sfeclă crudă
1 lămâie
Pregătești așa:
Huștele le prepari dintr-un pahar de tărâțe opărite cu apă clocotită și lăsate la loc cald să fermenteze timp de 3 zile. Cerni separat tărâțele și mălaiul. Scoți o mână de tărâțe și le pui deoparte. Tărâțele și mălaiul le pui într-o putină de 7-8 litri. Torni 1 litru de apă rece și amesteci conținutul cu mâna. Apoi torni apa clocotită peste amestec, lăsând în putină un gol cam de 1/2 litru. Amesteci bine cu 1 lingură lungă de lemn. Acoperi cu un capac și lași amestecul până ajunge să fie călduț. Adaugi huștele pregătite, cu feliile de pâine, amestecând bine. Mai poți adăuga câteva felii de sfeclă crudă.
Lași vasul la loc cald, la soare sau lângă cuptor, timp de 24 de ore. Pentru gust mai poți pune 1-2 legături de leuștean, câteva frunze de vișin și o lămâie tăiată în două bucăți. După 24 de ore trebuie să fie acrit deja, iar dacă dorești să fie mai acru, îl mai poți lăsa 1 zi. Vasul îl muți la loc rece, în pivniță și, după alte 8 ore, îl strecori și îl pui în sticle. E bine să ții borșul la frigider, să nu se amărască. Poți repeta de 3 ori umplerea borșului, punând peste huștile rămase apă fiartă și răcită.

Rețetă de Ioana Preda, București

Iată aici rețeta unei ciorbițe, la care folosești borș făcut în casă.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!