Borș ardelenesc dres cu urdă

Iată un Borș ardelenesc dres cu urdă, o ciorbiță gustoasă și consistentă.
Mai jos vă prezentăm câteva trucuri pentru o mâncare sănătoasă.
– Mâncarea va fi mai gustoasă dacă o veți fierbe la foc mic un timp mai îndelungat.
Sarmalele vor fi mai gustoase dacă amestecul va sta gata pregătit în frigider câteva ore.
Legumele proaspete, în special cele verzi, își păstrează culoarea dacă sunt puse la fiert la foc iute și în apă multă în clocot cu puțină sare.
Conopida va avea un aspect deosebit dacă veți adăuga un pahar cu lapte în apa în care aceasta fierbe.
– Fierberea înăbușită a legumelor crude sau fierte parțial, se face în sucul propriu lăsat de acestea cu adaos de grăsime, la foc mic sau în cuptor dat la minim 10-15 minute.
Legumele uscate se pun la fiert în apă rece fără sare, aceasta adăugând-se la urmă. Fasolea uscată dacă a fost ținută înainte în apă la înmuiat, după primul clocot se scurge apa și se pune la fiert cu apă caldă.
Salata, spanacul, ștevia, pătrunjelul, mărarul, pot fi împrospătate prin ținere în apă rece sau sub jet de apă rece 5-10 minute.
– Preparatele din legume vor fi mai gustoase și mai sățioase dacă, atunci când se servesc la masă, li se adaugă unt proaspăt, smântână, brânză rasă sau ouă.
Pentru sosuri, când sunt pregătite cu făină trebuie mai întâi călită într-o tigaie cu fundul gros (ca să nu ardă) fără grăsime, se dizolvă după călire în puțină supă, lapte călduț și se toarnă în mâncare spre sfârșit.
– La orice supă de legume sau de carne se poate pune la fiert o legătură de zarzavat compus din: crenguțe de pătrunjel, de țelină, de ceapă verde, cotor de varză. Înainte de a fi servită sau dreasă se scoate legătura.

bors

Foto: Borș ardelenesc dres cu urdă – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
5-6 cartofi
1/2 căpățână de varză
1 legătură ceapă verde sau 1 ceapă uscată
3 ardei grași verzi și roșii
1 cană suc proaspăt de roșii
1 legătură pătrunjel sau leuștean
2 linguri ulei
sare
piper alb măcinat
opțional, 1/2 l borș
200 g urdă
1 ardei iute
Pregătești așa:
Cureți legumele și le speli. Tai cartofii în cuburi, ardeii fâșii subțiri, ceapa mărunt, iar varza fideluță. Încingi uleiul în oala pentru borș și călești legumele până se înmoaie puțin. Adaugi apă cât să depășească nivelul legumelor cu 5-6 cm și lași să fiarbă.
După 5 minute, pui cartofii, bulionul, apoi borșul, în prealabil fiert separat. Lași să fiarbă până se înmoaie cartofii. Presari urda sfărâmată, adaugi sare și piper după gust, amesteci și stingi focul. Presari leuștean sau pătrunjel fin tocat și aduci la masă fiecare porție împreună cu un ardei iute.

Preparare: 15 minute; Fierbere: 20 minute
Rețetă de Steliana Flamaropol, București

Încearcă și rețeta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!