Acroshka, o supă rece delicioasă

Acroshka este o supă rece delicioasă din bucătăria tradițională rusă, în unele localități din Rusia o mai numesc și bragă. Braga se folosește în medicina alternativă ca antipiretic (scade febra, la răceală, are efect deuretic și tonifică organismul.
Cu toate că acroshka nu este prea aspectuoasă, după ce o vei gusta, sigur vei avea o surpriză. Acroshka are un gust plăcut, răcoros, numai bună de savurat în zilele călduroase.

Foto: Acroshka – foto cititor – Arhivă Burda România

Îți trebuie pentru supă:
1,5 l bragă
300 g carne fiartă (pui)
3 castraveți proaspeți
4-5 cartofi fierți
1 morcov
5 ouă fierte tari
1 legătură 
ceapă verde
200 g smântână
1 linguriță sare
1/2 linguriță muștar
2-3 ridichi (opțional)
1 lingură mărar și pătrunjel mărunțit/porție
Îți trebuie pentru bragă:
1 pâine neagră de 1 kg (pâinea se face pesmet sau crutoane puțin arse)
15-20 g drojdie proaspătă
500 g zahăr
Pregătești braga așa:
Tai pâinea în cuburi și faci crutoane, pe care le dai la cuptor, să fie de culoare maronie. Fierbi 10 litri de apă, iei de pe foc și opărești crutoanele, apoi adaugi zahărul și amesteci până la topirea lui. Acoperi braga cu un capac, lași până devine călduță și adaugi drojdia dizolvată preventiv în puțină bragă călduță, apoi acoperi cu un capac.
Învelești vasul cu bragă cu o pătură și îl ții la căldură în casă sau afară, la soare. Braga trebuie ținută 12 ore la cald, până apar bule gazoase. Strecori printr-un tifon și torni braga în sticle care se închid ermetic. O dai la frigider și o servești rece a doua zi, când e mai gustoasă. Cum iei proba pentru bragă? Braga e gata când te pișcă la limbă, la fel ca orice băutură carbogazoasă, dar atenție, nu trebuie lăsată prea mult să dospească, pentru că își pierde calitățile gazoase.
Pregătești acroshka așa:
Tai cubulețe toate legumele și ouăle fierte tare, iar zarzavatul îl tai mărunt. Tai carnea fiartă pai sau cum îți e mai comod, depinde de structura ei. Într-o cratiță pui legumele, carnea, zarzavatul și smântâna. În cratița cu produsele tăiate torni 1,5 litri de bragă și pui sare după gust. Servești rece și ornezi cu ou fiert, ridiche și mărar.

Pregătire: 60 minute; Așteptare: 2 zile
Rețetă de Nicolae Cotoi, Roșiorii de Vede, jud. Teleorman

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!