Supă de chimen cu crutoane

Supă de chimen cu crutoane, foarte gustoasă și sățioasă pentru un prânz în familie.
Semințele de chimen au fost printre primele condimente din Europa, fiind găsite mărturii ale existenței lor în Elveția, de acum 5000 de ani. Purtându-le cu ei în războaiele pentru expansiunea teritoriilor Imperiului, romanii au reușit să le răspândească aproape în întreaga Europă.
Chimenul este amintit și în Biblie, în cartea lui Isaiah. Chiar dacă nu erau utilizate în bucătărie, semințele de chimen și-au dovedit utilitatea ca remedii pentru sănătatea sistemului digestiv. Documente germane din secolul al XII-lea amintesc chimenul ca tonic pentru stomac și remediu pentru flatulență și colită.

supa

Foto: Supă de chimen cu crutoane – Arhivă City Publishing SRL

Ingrediente:
3 linguri semințe de chimen
3 cepe mari
6 linguri generoase de ulei de floarea-soarelui
3 linguri rase de făină albă
3 lingurițe sare
2 l apă
6 felii de pâine
Preparare:
1. Într-o oală încăpătoare, încinge uleiul de floarea-soarelui. Presară semințele de chimen și călește-le la foc potrivit, timp de 2 minute.
2. În acest timp, toacă ceapa grosier și apoi călește-o și pe ea împreună cu chimenul, pentru încă 2 minute sau până când ceapa s-a înmuiat ușor. Adaugă cele 3 linguri de făină (dacă vrei o supă mai puțin consistentă, 1-2 linguri de făină sunt suficiente) și călește-o împreună cu restul ingredientelor, pentru 30 de secunde. Stinge totul cu cei de 2 litri de apă fierbinte, adaugă sarea, amestecă, redu intensitatea focului la mediu, pune capacul și lasă totul la fiert, pentru 30 de minute. Din când în când, verifică supa și mai amestec-o cu o lingură de lemn.
3. Strecoară supa printr-o sită deasă, care să nu permită semințelor de chimen să treacă. Nu păstra nici semințele, nici ceapa, acestea au fost folosite doar pentru gust. Porționează supa în boluri sau farfurii și servește cu crutoane.
4. Pentru crutoane, poți prăji pâinea în fel și chip: în prăjitorul de pâine, pe plită, în tigaie sau chiar în sandwich maker. Eu am preferat ultima variantă, la final am uns pâinea cu puțin unt și am mai lăsat-o 1 minut la făcut, apoi am tăiat-o în cubulețe și am pus-o peste supă. Sau poți face crutoane la cuptor, stropite cu ulei de măsline, dar aici deja deviem de la simplitatea acestui preparat.

Rețetă de Oana Bîrgâoanu, Lunca Câlnicului, jud. Brașov

Încearcă și rețeta de aici!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!