Salată de orez cu mentă

Salată de orez cu mentă, ușoară și aromată, numai bună pentru o cină servită devreme, o salată pentru care vom folosi rămurele de mentă verde care dă un gust aparte preparatului.
Presupusa origine a mentei s-ar afla în Asia și hîn bazinul mediteranean. Există dovezi că romanii ar fi gătit cu mentă, iar o legendă greacă spune că Hades, zeul lumii subpământene, s-ar fi îndrăgostit de o nimfă, iar soția lui, Persefona, aflându-le taina, ar fi transformat-o pe frumoasă în această plantă măruntă, astfel încât toată lumea să o poată călca în picioare. Frunze de mentă au fost găsite și în piramidele egiptene.
Mari iubitoare de apă, plantele cresc spontan în apropierea lacurilor și râurilor, iar terenurile ferite de acțiunea directă a razelor de soare le sunt prielnice. Cea mai bună climă pentru culturile de mentă este cea temperată, în țările pe unde trece paralela 45º. Dacă am crește mentă la Ecuator, ar fi mai înaltă, dar nu ar avea calitățile celei din zona temperată. Pentru a profita din plin de substanțele active și de mirosul puternic al plantei, mentei i se recoltează vârfurile înainte de înflorire.

salata

Foto: Salată de orez cu mentă – Arhivă City Publisching SRL

Ingrediente:
100 g orez, de preferință roșu sau sălbatic
12-15 roșii cherry
2 linguri stafide
1/2 castravete lung Fabio
1 ceapă mică
1 vârf de cuțit coriandru măcinat
3 rămurele de mentă verde
1 linguriță muștar dulce
2 linguri oțet de mere sau balsamic
50 ml ulei de măsline
sare, piper
Pregătești așa:
Speli orezul și îl fierbi conform instrucțiunilor de pe pachet, până se înmoaie boabele, dar fără să înflorească. Orezul roșu fierbe mai greu, cel sălbatic fierbe mai ușor. Amesteci orezul fiert cu 2 linguri de ulei și puțină sare. În timp ce orezul se răcește, tai castravetele bastonașe, roșiile în jumătăți și ceapa solzișori pe care îi freci cu sare.
Pui într-un borcănel uleiul, oțetul, muștarul, coriandrul, câteva frunze de mentă fin tocate și câte un praf de sare și piper. Înfiletezi capacul borcanului și agiți bine, până obții un dressing cât mai omogen.
Amesteci într-un bol orezul răcit, legumele și frunzele de mentă rămase, fin tocate. Stropești salata cu dressingul și o consumi imediat.

Pregătire 10 minute; Fierbere 20 minute
Rețetă de Liliana Stoica, Brăila

Îți recomandăm și această Salată de orez cu ton și portocale.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!