Ce mâncăm în Postul Mare? Rețete pentru Postul Paștelui

retete postul pastelui

Sunt multe rețete culinare pentru Postul Paștelui care îi ajută pe oameni să se bucure de gustul, aroma și diversitatea alimentelor de post. Preoții recomandă anumite rețete culinare de post, rugăciuni și învățături creștine, prin care oamenii să înțeleagă ce semnificație are Postul Mare sau Postul Paștelui.

Oamenii care își doresc să mănânce de post țin cont de sfaturile preoților și ale călugărilor de la mănăstiri despre Postul Paștelui și mâncărurile recomandate și nu consideră ca fiind dificil să renunțe la carne, brânză, ouă și lapte. De asemenea, ei renunță și la vin, pentru că acesta se bea doar în zilele de marți, când este dezlegare la ulei și la vin și este considerat ,,o băutură folositoare la bătrânețe, la frig și neputiință.ˮ Cei care sunt buni creștini știu că prin post și rugăciune oamenii se apropie de Dumnezeu și ,,își curăță firea de patimi.ˮ

Rețete culinare pentru Postul Paștelui

Borș cu fasole

Ingredientele pentru borș sunt: 500 g fasole boabe mici sau mari, 1-2 l apă, 1 l borș acru proaspăt, 2 morcovi, o ceapă mare, o țelină, o legătură de pătrunjel verde, o legătură de leuștean verde, cimbru, sare după gust.

Mod de preparare: se pune fasolea să stea la înmuiat în apă timp de 6-8 ore; se fierbe fasolea în 3 ape; se curăță ceapa de coajă, se spală și se taie mărunt; se curăță morcovii de coajă, se spală și se taie cubulețe; se curăță rădăcina de țelină, se spală și se taie în cuburi mici; verdeața se spală și se taie mărunt; în ultima zeamă, după ce fasolea este bine fiartă, se adaugă țelina, morcovii, ceapa, se lasă să fiarbă timp de 30 minute, apoi se pune verdeața, cimbrul, uleiul și borșul și se mai fierbe timp de 10 minute; la final se presară frunze de leuștean și pătrunjel.

Sărmăluțe în foi de viță cu ciuperci și orez

Ingredientele pentru sărmăluțe sunt: 150 g ciuperci, 2 cepe, 150 g orez, 2 morcovi, 200 g suc de roșii, o legătură de mărar verde, o legătură de pătrunjel verde, o ceașcă de ulei, 20-25 foi viță-de-vie, o jumătate de lămâie, sare și piper după gust.

Mod de preparare: se curăță ceapa, se spală și se taie mărunt și se pune la călit în ulei; se curăță ciupercile, se spală și se pun la călit în ulei peste ceapă; se curăță morcovul, se spală și se taie în cubulețe și se pune peste ciuperci; se spală orezul și se pune peste legume, adăugând și o jumătate de cană de apă; se lasă să fiarbă la foc mic, amestecând cu o lingură de lemn din când în când; la final se adaugă mărarul și pătrunjelul tocat, puțin suc de roșii, sarea și piperul. Se rulează sarmalele în foi de viță, se așează într-o oală care a fost în prealabil unsă cu ulei, apoi se adaugă apă și suc de roșii; se lasă la fiert la foc moderat, timp de o oră. Se servesc calde.

Borș cu urzici

Ingredientele pentru borș sunt: 1 kg de urzici, 1 l borș acru proaspăt, 1 l apă, o legătură de leuștean verde, o ceapă, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, o lingură de făină albă de grâu, 3 linguri de ulei, sare după gust.

Mod de preparare: se aleg urzicile, se rup codițele, se spală și se pun la fiert într-un vas, într-un litru de apă, timp de 10 minute cât să se opărească; apoi se scot cu supiera și se pun la scurs de apă; se pregătește zarzavatul, se spală și se taie mărunt cu un cuțit; borșul se fierbe separat, trebuie să dea un clocot; ceapa se curăță de coajă, se spală, se taie mărunt și se călește în ulei, apoi se adaugă și o lingură de făină și puțină apă; într-o oală se pune 1 litru de apă, urzicile, legumele tăiate mărunt și zarzavatul, iar apoi sosul cu ceapă, borșul și puțină sare, doar atât cât trebuie; la final se presară deasupra frunze de leuștean.

Ghiveci de post

Ingredientele pentru ghiveci sunt: o ceașcă de mazăre, 3 cepe potrivite ca mărine, 4 cartofi, o ceașcă de fasole, 2 morcovi, 5-6 căței de usturoi, 300 ml suc de roșii, o legătură de mărar verde, 2 foi de dafin, 100 ml ulei, sare după gust.

Mod de preparare: se curăță ceapa de coajă, se spală, se taie în felii subțiri și se călește în ulei; se curăță morcovii, se spală, se taie în cuburi potrivite sau rondele și se pune peste ceapă la călit în ulei; se adaugă și puțină apă peste ulei pentru ca legumele să fiarbă (se adaugă și mazărea peste morcov și ceapă); fasolea se fierbe separat, în trei ape; mazărea fierbe mai repede decât fasolea; se amestecă ceapa, morcovii, fasolea și mazărea, se adaugă usturoiul tăiat mărunt, sucul de roșii, foile de dafin, verdeața și sarea; se lasă să dea câteva clocote pentru ca să scadă puțin, apoi se poate servi ghiveciul cald.

Poftă bună!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!