Tocană Gulaș

– după o rețetă veche ungurească –

Rețetă de Adela-Maria Radu, loc. Băncea Mare, jud. Hunedoara

Îți trebuie:

  • 300 g carne vițel
  • 300 g carne porc
  • 300 g pulpă de vită
  • 100 g slănină afumată
  • 100 g grăsime sau o căniță de ulei
  • 150 g ceapă
  • 15 g boia iute
  • sare după gust
  • 150 g ardei grași
  • 80 g roșii sau o căniță de bulion
  • 300 g smântână
  • 30 g făină

 

Îți trebuie pentru găluște:

  • 3 ouă
  • 300 g făină (în funcție de cât de mari sunt ouăle e posibil să intre mai multă sau mai puțină făină).

Pregătești așa tocănița:

În primul rând, călești ceapa în ulei sau în grăsime, pui și slănina tăiată bucățele, după care adaugi, pe rând, pulpa de vită, carnea de porc și carnea de vițel, tăiate fâșii sau cuburi (după preferință). În tot acest timp, amesteci continuu. Atenție! Trebuie respectată ordinea în care pui carnea, deoarece fiecare tip de carne are nevoie de un anumit timp pentru a se frăgezi. Când carnea este aproape gata, presari boiaua și sarea. Tai bucățele ardeii grași și roșiile și adaugi totul peste carne. La final, amesteci smântâna cu făina și pui peste carne. Mai lași să dea un clocot.

Pregătești așa găluștele:

Amesteci ouăle cu făina și pui o oală cu apă și un praf de sare la fiert. Când clocotește, iei cu lingura din compoziția de făină cu ou și formezi găluște, pe care le lași să fiarbă. Când se ridică la suprafață, le scoți și le pui în tocăniță.

 



Add Comment