Cartofi gratinați à la Dauphiné

Rețetă propusă de Monica Boncea, București

Foto: Practic in bucatarie, Mihai Nicolae

4 porții
Pregătire: 15 minute
Coacere: 60 minute

Îți trebuie pentru 4 persoane:

  • 1 kg cartofi (preferabil albi)
  • 150 ml lapte
  • 150 g șvaițer gras
  • 200 ml smântână groasă
  • 70 g unt
  • nucșoară rasă
  • sare
  • piper

Pregătești așa:

Preîncălzești cuptorul (180 grade Celsius). Cureți și speli cartofii. Îi ștergi și îi tai rondele cu grosimea de 5 mm. Ungi tava respectivă cu jumătate din unt. Amesteci smântâna și laptele într-un castron mare. Așezi jumătate din cartofi în tavă, îi stropești cu jumătate din smântână și lapte, presari nucșoară rasă, sărezi și piperezi. Procedezi la fel și cu restul cartofiilor, apoi acoperi acest al doilea strat cu șvaițer ras, presari untul rămas, în bucățele mici și dai la cuptor pentru 1 oră și jumătate. Dacă vezi că se rumeneșe prea repede, acoperi tava cu o folie de aluminiu, în timpul coacerii. O servești caldă.

Sfat:
Rețeta tradițională a evoluat, iar astăzi, tava de gratinare o freci și cu un cățel de usturoi, de asemenea, s-a adăugat șvaițerul. Totuși, tradiționaliștii continuă să prepare această rețetă clasică fără cașcaval.



Add Comment