Prăjitură cu mere și caramel

Prăjitură cu mere și caramel, desert de excepție, cu un gust special.
Se pare că există 7500 de soiuri de mere cultivate în toată lumea, roșii, verzi, galbene, de la cele puțin mai mari decât o cireașă la mere de dimensiunea unui grepfrut. Într-un măr de 100 de grame veți avea aproximativ 50 de calorii, cam doua grame de fibre, putin peste 12 grame de carbohidrați, vitamina C și K, potasiu, antioxidanți, peste 80 la sută apă. Potrivit istoricilor merele făceau parte din dieta cotidiană încă din jurul anului 6500 I.d.Hr., prima zonă în care au fost atestate culturi fiind Asia Centrală. Sucul proaspăt de mere era folosit în medicina tradițională de sute de ani, fiind una dintre cele mai vechi soluții naturale pentru tratarea depresiei și insomniei.

prajitura

Foto: Prăjitură cu mere și caramel – Arhivă City Publishing SRL

Îți trebuie:
50 g ciocolată amăruie
750 g mere
2 linguri zeamă de lămâie
125 g unt
125 g zahăr
1 plic zahăr vanilat
2 ouă
150 g făină
30 g amidon
2 lingurițe praf de copt
2 linguri lapte
1,5 lingurițe cacao
150 g gem de caise
100 ml smântână
200 g caramele moi
Pregătești așa:
Cureți merele, le tai în două, scoți căsuța cu semințe, iar jumătățile de măr le crestezi felii, dar nu complet, să rămână totuși lipite în partea scobită. Stropești merele cu zeamă de lămâie, să nu oxideze.
Amesteci untul, zahărul și zahărul vanilat, adaugi ouăle, apoi făina, amidonul, praful de copt și laptele. Îmbraci o formă rotundă de tort cu hârtie și torni jumătate din aluat. În cealaltă jumătate pui ciocolata tăiată mărunt și cacaua, torni apoi compoziția în tavă și, cu o furculiță, marmorezi ușor aluatul. Deasupra așezi merele, cu partea rotundă în sus, apeși puțin să se fixeze în aluat și dai tava la cuptor, la foc potrivit (la 175 grade Celsius), pentru circa 50 de minute.
Înfierbânți gemul de caise și, când e gata prăjitura, treci gemul printr-o strecurătoare mică și ungi cu o pensulă toată su­prafața prăjiturii (cât e încă fierbinte aluatul). Lași să se răcească în formă.
Pui smântâna să se înfierbânte și adaugi caramelele, amestecând până când acestea se topesc. Lași apoi să se răcească. Pudrezi prăjitura cu zahăr și servești feliile tăiate, cu sosul caramel, pus cu lingura peste fiecare porție. Această prăjitură ete mai bună servită rece.

Pregătire: 50 minute; Coacere: 50 minute
Rețetă de Antoaneta Brișan, Germania

Aici vei găsi o rețetă de plăcintă cu mere.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!