Prăjitură „bețivană” deosebită

Prăjitură „bețivană” deosebită. De ce i se spune „bețivană„? Pentru că „înghite„ 200 ml de rom care face ca această prăjitură să aibă o aromă deosebită, crema fiind delicioasă.
Se consideră că producerea romului modern a început pe la 1600, dar prima menţiune considerată certă datează din 1657 când General Court of Massachusetts a scos în afara legii vânzarea de băuturi alcoolice. În coloniile britanice din America de Nord consumul de rom atingea, înaintea revoluţiei de la 1776, 13,5 litri, pe an şi pe cap de locuitor. Din punctul de vedere al materiei prime, există două mari categorii: romul obţinut din distilarea sucului de trestie de zahăr, zis şi agricol şi cel rezultat din melasă.

prajitura

Foto: Prăjitură „bețivană” deosebită – Arhivă City Publishing SRL

Îți trebuie pentru blat:
4 ouă
150 g zahăr
150 g margarină pentru prăjituri
150 g făină
2 linguri cacao
1 plic praf de copt
Îți trebuie pentru crema I:
250 g nucă măcinată
250 g zahăr (noi am folosit doar 150 g)
200 ml rom
Îți trebuie pentru crema II:
4 ouă
8 linguri zahăr
1 lingură cacao
250 g unt
Pregătești blatul așa:
Freci gălbenușurile cu zahărul, apoi adaugi margarina, făina, cele două linguri de cacao și praful de copt stins cu puțin oțet.
La sfârșit, încorporezi albușurile bătute spumă anterior, amestecând ușor de jos în sus.
Din această compoziție coci la foc potrivit un blat, într-o tavă în care ai pus hârtie de copt, unsă cu unt sau margarină și tapetată cu făină.
În primele 10 minute nu deschizi ușa cuptorului, iar focul trebuie să fie potrivit spre tare, apoi, după ce au trecut cele 10 minute, dai focul puțin mai încet, pentru 
10-15 minute.
Pregătești crema I așa:
Amesteci nuca măcinată cu zahărul și romul.
Pregătești crema II așa:
Într-un vas pe baie de aburi, pui ouăle întregi, cu zahărul și cacao, amestecând continuu, până se îngroașă crema. Iei de pe foc și o răcești. În crema răcită, încorporezi untul ce a fost frecat în prealabil spumă.
Asamblezi prăjitura așa:
Peste blat întinzi crema I, apoi crema II. Deasupra, pentru aspect, razi ciocolată.

Pregătire: 50 minute; Coacere: 25 minute
Rețetă de Marilena Teșeleanu, București

Încearcă și rețeta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!