Pogăcele cu jumere la cuptor

Pogăcele cu jumere la cuptor, vedete în bucătăria iernilor bănățene și nu numai a iernilor, bunătăți ca la bunica.
Despre jumări ce putem spune? Ar fi ceva. Jumările (ne spune Wikipedia) se fac din carne de porc, întrucât carnea de porc conține multă grăsime. Totuși, se pot face din orice fel de carne ce conține destule lipide. Spre exemplu, jumările se pot adesea realiza din carne de gâscă, rață, cocoș sau găină, dacă animalele sunt adulte și bine hrănite.
Un ceaun mare, pus pe foc de lemn în care sunt prăjite jumările din grăsime de porc, ne aduce aminte de copilărie, de vacanțele de iarnă petrecute la bunici, la țară, în preajma Crăciunului, când se tăia porcul.
Pot fi folosite la diferite preparate: în oala de sarmale, varză călită, mâncate simplu cu ceapă sau usturoi, dar se pot folosi (zdrobite mărunt) la prepararea unor produse de patiserie, numite pogăcele. Tot din jumări se poate face o pastă care, pusă în borcan și undeva la rece, poate fi folosită ca un produs tartinabil.

pogacele

Foto: Pogăcele cu jumere, la cuptor – Arhivă City Publishing SRL

Îţi trebuie:
700 g făină
500 g jumere măcinate
piper măcinat
1 praf de ghimbir pudră (opțional)
2 linguri untură
4 gălbenușuri
câte 1 cană lapte, apă și ulei
40 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
2 linguri zahăr
2 lingurițe sare
Pentru uns:
1 ou
2 linguri lapte
puțină boia dulce
Pregătești așa:
Activezi drojdia cu apa călduță, laptele călduț, zahărul și puțină făină. Cerni restul de făină și o amesteci cu 1 linguriță de sare, drojdia, gălbenușurile și, treptat, uleiul, pe măsură ce frămânți aluatul. Obții un aluat nu prea vârtos, care nu se lipește de mâini. Îl lași să crească acoperit, până-și dublează volumul.
Mixezi untura cu jumerele, sare, piper și ghimbir. Întinzi aluatul cât poți de subțire, îl ungi pe jumătate cu un strat subțire de jumere, acoperi cu jumătatea neunsă, apoi aduci marginile opuse ale dreptunghiului la jumătate. Repeți operațiunea până termini pasta cu jumerele.
Întinzi o foaie mai grosuță, de 6-7 mm și decupezi cercuri sau semiluni. Le așezi în tavă, pe hârtie de copt, cu distanță între ele. După ce au crescut ¼ oră, le ungi cu gălbenuș bătut cu lapte și boia. Le rumenești în cuptorul încins.

Rețetă de Maria Buzagiu, Timișoara, jud. Timiș

Încearcă și rețeta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!