Plăcinte mocănești cu brânză de burduf

Plăcinte mocănești cu brânză de burduf, un preparat care ne aduce aminte de perioada copilăriei, de perioada în care ne petreceam vacanțele la țară alături de bunici. Plăcinte, indiferent de care plăcinte, bucuria copiilor!
Conform Wikipedia „Brânza de burduf (cunoscută și sub denumirea de „Brânză frământată”) este un tip sărat de brânză românească, obținut cu lapte de oaie (sau ocazional bivol)„. Este specifică regiunilor din Transilvania, Moldova, Țara Românească având diferite denumiri: brânză în coajă de brad, brânză de putină, brânză Moldova, brânză Bistrița, etc.
Brânza de burduf, este una dintre cele mai vechi specialităţi de pe pământ românesc. Brânza de burduf se obţine din caşul de oaie, produsul nelipsit de la stânele din România. De asemenea, aceasta mai poate fi făcută din caş de vacă sau bivoliţă sau amestec.

placinte

Foto: Plăcinte mocănești cu brânză de burduf – Arhivă City Publishing SRL

Îţi trebuie:
1 kg făină
3 ouă
3 linguri smântână
1 lingură unt
sare
1 vârfde cuţit de bicarbonat
lapte cât cuprinde
brânză de burduf
Pregătești așa:
Cerni făina într-un castron mare, iar în mijloc pui sare și ouăle. Cu o lingură amesteci compoziţia din mijloc cu făina din jur. Adaugi smântâna, untul și bicarbonatul stins. Torni puţin câte puţin lapte rece și amesteci mereu, până obţii un aluat destul de consistent, ca să se poată frământa.
După ce a fost frământat, îl acoperi cu un vas timp de 2-3 ore. Pe o planșetă, iei bucăţi din aluat și cu mâinile faci un sul cu diametrul de 5 cm, pe care îl tai în porţiuni de 4 cm lungime. Din fi ecare porţie întinzi cu sucitorul o foaie ceva mai groasă decât cea de tăiţei.
În mijlocul fiecărei foi așezi brânza după dorinţă. Îndoi foaia, presezi marginile cu furculiţa și le coci în multă untură, să plutească în ea. Le servești calde, cu must sau vin.

Pregătire: 60 minute; Coacere: 50 minute
Reţetă de Maria Liţă, Constanţa

Încearcă și această rețetă!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!