Plăcintă delicioasă cu urdă și mărar

Plăcintă delicioasă cu urdă și mărar. Această plăcintă poate fi servită ca desert, sau poate fi o masă rapidă la servici.
Mărarul sau „planta vitalității„ este foarte mult folosit în bucătăria mediteraneană și scandinavă. Aroma foarte proaspătă și ușor dulce a ramurilor cu frunze de mărar amintește de anason și chimion. Mărarul este utilizat în regiunea mediteraneană încă din antichitate. Era considerat un simbol al vitalității și se credea că binedispune oamenii. Din Evul Mediu, mărarul era utilizat și în restul Europei și este acum indispensabil în bucătăria scandinavă și în preparatele de pește de acolo. Mărarul este înrudit cu chimenul, anasonul și feniculul și este utilizat atât sub formă proaspătă, cât și uscată.
Este foarte des folosit pentru preparate cu carne, preparate cu pește, în diferite preparate cu iaurt, brânză, legume, sărmăluțe în foi de viță.

placinta

Foto: Plăcintă delicioasă cu urdă și mărar – Arhivă City Publishing SRL

Îți trebuie pentru foi:
300 g făină
200 g margarină
100 g zahăr
2 gălbenușuri
1 lingură smântână
1 plic praf de copt cu șofran
1 lămâie
1 praf de sare
Îți trebuie pentru umplutură:
500 g urdă
6 linguri zahăr
1 legătură mărar
2 ouă
2 linguri griș
1 plic zahăr vanilat
1 gălbenuș pentru uns plăcinta
Pregătești așa:
Amesteci făina cu margarina, zahărul, gălbenușurile, smântâna, praful de copt, sarea, coaja rasă de lămâie și zeama de la o jumătate de lămâie. Lași aluatul la rece până pregătești umplutura.
Amesteci urda cu zahărul, pui ouăle, zahărul vanilat, grișul și mărarul tocat. Dacă dorești, mai poți adăuga mărar, în funcție de preferință.
Împarți aluatul în două și faci 2 foi. După ce ai uns tava cu margarina și ai tapetat-o cu făină (sau poți folosi hârtie de copt), așezi prima foaie, apoi compoziția și o acoperi cu cealaltă foaie. Crestezi ultima foaie, ca și cum ai tăia-o, pentru a se rumeni mai bine. Ungi cu gălbenușul bătut și dai la cuptor pentru aproximativ 35 de minute, la foc mediu.
După ce capătă o culoare arămie, lași să se răcească, apoi o tai și o servești.

Pregătire: 50 minute; Coacere: 35 minute
Rețetă de Cristian Vasile, Ploiești, jud. Prahova

Încearcă și rețeta de aici!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!