Plăcintă cu praz și morcov

Plăcintă cu praz și morcov, un aperitiv cu un înveliș crocant, umplutură moale și ușor dulceagă, un deliciu apreciat de toată familia. Semințele presărate deasupra sau adăugate în umplutură fac porțiile mai sățioase.
Conform Wikipedia: „Prazul, sau Allium porum, este o plantă erbacee, bienală. Prazul este simbolul național al Țării Galilor, fiind foarte renumit și în Oltenia.„ Este bogat în vtamina C, PP, B6, fier și magneziu, de aceea este folosit în tratamentul unor afecțiuni ca: arterioscleroză, acnee, afecțiuni respiratorii, hemoragie nazală, îndepărtarea roșeții tenului, tuse, ragușeală, laringită, faringită, elimină viermii intestinali. Nu degeaba oltenii noștri sunt cunoscuți pentru consumul prazului.
Asirienii, chinezii şi egiptenii au considerat prazul drept o delicatesă. Evreii, se spune că, în timpul fugii în Egipt, au regretat trei lucruri: castraveţii, pepenii… şi prazul! (lucru consemnat în Cartea Numerelor din Biblie).
Prazul se găsește aproape în toate anotimpurile în piețe, dar dacă dorim să-l congelăm pentru iarnă, trebuie opărit câteva minute în apă clocotită, apoi trecut prin apă rece, lăsat să se scurgă şi pus într-o pungă.

placinta

Foto: Plăcintă cu praz și morcov – Arhivă City Publishing SRL

Îți trebuie:
1 pachet foi de plăcintă
6 fire de praz
1 morcov
1 felie de țelină
boia dulce
200 ml ulei
sare, piper
2 legături pătrunjel
Pregătești așa:
Cureți legumele și le speli. Tai prazul mărunt sau rondele fine. Dai pe răzătoarea mică morcovul și țelina. Călești morcovul și țelina în 3-4 linguri de ulei încins, apoi adaugi prazul și continui să le călești împreună până se înmoaie. Iei vasul de pe foc și presari pătrunjelul, sare, piper și boia după gust, apoi omogenizezi.
Ungi pe rând foile cu ulei și suprapui câte 2-3. Le umpli cu legume călite și rulezi. Așezi rulourile în tavă și le ungi cu ulei sau margarină topită. Le crestezi din loc în loc, ca să-ți fie mai ușor să le porționezi. Le rumenești în cuptor, la 180 ºC.

Pregătire 30 minute; Coacere 35 minute
Rețetă de Olimpia Filip, Bacău

Încearcă și rețeta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!