Crap umplut


Rețetă de Elena Silaghi, loc. Mănășturel, jud. Cluj

Îți trebuie:

  • 1 crap de aproximativ 2 kg
  • 1 borcănel de ciuperci întregi
  • 1 cutie mică boabe de porumb
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 ardei gras galben
  • 3 cepe albe
  • 8 căței de usturoi
  • 4 morcovi
  • 100-150 ml ulei
  • 1 legătură mică pătrunjel verde
  • pastă de ardei
  • sare
  • piper măcinat
  • măsline negre și verzi
  • lămâi
  • broccoli
  • maioneză de usturoi.

Pregătești așa:
Cureți peș-tele, îl condimentezi cu sare și piper. Pui la călit într-o cratiță, la foc mic, 1 ceapă tăiată mărunt, 1 morcov tăiat mărunt, 50 ml ulei, 1 ardei roșu tăiat cubulețe, la fel și cel galben, 4 căței de usturoi tăiați feliuțe. Adaugi după 5 minute pu-țină sare, piper, ciupercile scurse de apă și tăiate feliuțe, boabele de porumb și pătrunjelul tăiat mărunt. Mai lași puțin, să se înmoaie legumele, amestecând din când în când. Cu această compoziție umpli bine peștele, închizându-i burta cu câteva scobitori. Tava de la aragaz o ungi bine cu ulei și formezi un strat din: 2 cepe tăiate felii, 3 morcovi tăiați rondele, 4 căței de usturoi tăiați feliuțe și restul de compoziție care ți-a rămas de la umplutul peștelui. Adaugi o ceșcuță cu apă. Introduci în gura peștelui o măslină, dupa care îl așezi cu grijă pe diagonala tăvii peste legume și îl ungi cu ulei si cu pasta de ardei. Introduci tava în cuptor și lași aproximativ 30-40 minute. Din când în când scoți tava și, cu o lingură iei sos din tavă și torni deasupra lui. Lași peștele să se rumenească frumos, dar să nu se ardă, apoi îl lași la răcit. Pe un platou oval pui cu paleta legumele din tavă, peste care așezi cu grijă peștele. Măslina din gura peștelui o înlocuiești cu alta, iar în locul ochilor pui măsline. Scoți scobitorile și ornezi cu lămâie, broccoli fiert, măsline negre și verzi, dar și cu maioneza de usturoi.

Add Comment