Perișoare cu sos și măsline

Perișoare cu sos și măsline, un sos catifelat și umplutură surpriză, un preparat mai special.
Sosurile au început să fie folosite pentru a accentua savoarea unui fel de mâncare, și nu pentru a o transforma. Până atunci, sosurile din Antichitate și cele medievale conțineau de multe ori atât ingrediente dulci, cât și acre, diferite combinații de oțet și miere, fructe uscate și, mai apoi, zahăr. O parte dintre aceste sosuri încă mai există: este foarte popular și azi un preparat precum rața cu sos de portocale.
Sosuri albe, care se prepară cu lapte sau legume de aceeași culoare, îngroșate printr-un amestec de făină și grăsime și finisat cu smântână, albuș sau unt, sunt unele dintre cele mai folosite. Sosul béchamel, este cel mai cunoscut din această serie.

perisoare

Foto: Perișoare cu sos și măsline – Arhivă City Publishing SRL

Îți trebuie:
500 g carne tocată de pui sau vițel
250 ml supă de legume
250 ml lapte
100 g mâsline verzi fără sâmburi
1 ou
2 felii de franzelă veche de o zi
1 legătură pătrunjel
1 ceapă mică
sare
piper alb măcina
Pentru sos:
150 g smântână pentru gătit
100 g brânzâ topit
Pregătești așa:
Înmoi pâinea în puțină apă sau în lapte. Cureți ceapa și o tai mărunt. O amesteci împreună cu franzela scursă, oul bătut, pătrunjelul fin tocat, carnea, sare și piper după gust. Modelezi 18-20 de perișoare în mijlocul cărora pui câte o măslină.
Încălzești supa de legume diluată cu puțin lapte și pui la fiert perișoarele, la foc mic, pentru 10 minute. Sunt gata când se ridică la suprafață. Stingi focul, pui capacul și mai lași astfel perișoarele pentru 5 minute.
Fierbi 2-3 minute smântâna împreună cu 100 mnl supă în care au fiert perișoarele. Iei vasul de pe foc și adaugi brânza topită, aăoi amesteci până se topește și sosul devine omogen. Sărezi și condimentezi sosul după gust și îl servești împreună cu perișoarele.

Pregătire 20 minute; Fierbere 25 minute
Rețetă de Emilia Gurghian, Târgu Mureș, jud. Mureș

Încearcă și rețeta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!