Pască cu urdă și apă de trandafiri

Pască cu urdă și apă de trandafiri, un delicios preparat specific sărbătorilor Pascale, pe care orice gospodină își dorește să-l ofere celor dragi.

pasca

Foto: Pască cu urdă și apă de trandafiri – Arhivă City Publishing SRL

Ingrediente pentru umplutură:
½ kg urdă de vacă
4-5 linguri zahăr pudră
2-3 linguri apă de trandafiri
2 linguri apă de flori de portocal
coajă de lămâie, lime și portocală
1 ceașcă stafide
1 ceașcă merișoare
3-4 ouă, în funcție de mărime
Ingrediente pentru aluat:
500 g făină
2-3 ouă
100 ml grăsime (untură)
175 g zahăr
250 ml lapte
25 g drojdie
coajă de lămâie, portocală, lime
esențe
Mod de preparare:
Făina se cerne într-un bol. Se separă albușurile de gălbenușuri. În gălbenușuri se pune o linguriță rasă de sare. În făină se face o adâncitură la mijloc și se sfărâmă drojdia. Laptele se încălzește cu zahărul, coaja de lămâie, portocală, lime și esențele. Se pun peste drojdie 2-3 linguri de lapte cald, se frământă puțin și se lasă la crescut 10-15 minute.
Albușurile se bat spumă. Se frământă aluatul după ce a crescut cele 10 minute, adăugând pe rând jumătate din cantitatea de albușuri, apoi se adaugă gălbenușurile. Se frământă până totul este bine încorporat. Se adaugă laptele călduț puțin câte puțin, se frământă energic ca totul să fie bine încorporat. Grăsimea se încălzește, dar nu trebuie să fie foarte fierbinte. Se adaugă puțin câte puțin în aluat, frământând până ce toată grăsimea este încorporată, iar aluatul face bășici cu aer. Se lasă să crească.
Urda se amestecă împreună cu toate ingredientele, nu are importanță ordinea. Dacă aveți impresia că este prea apoasă, puteți adăuga 1-2 linguri de griș.
După ce aluatul a crescut, pregătiți o tavă rotundă, cu hârtie de copt. Se ung mâinile cu un pic de ulei, se ia o bucată mare de aluat, se întinde cu mâinile pe blatul de lucru, până ce ajunge la mărimea și forma tăvii. Se adaugă urda peste aluatul din tavă, cam de 3 degete grosime. Aluatul rămas îl împărțiți în 3 părți egale. Rulați fiecare bucată de aluat într-o bilă și apoi, cu podul palmelor, formați ca niște baghete subțiri și mai lungi decât circumferința tăvii. Împletiți cele trei baghete și lipiți-le la sfârșit de capătul opus, astfel încât să formați o coroană. Aplicați-o pe marginea tăvii, peste urdă. În cazul în care v-a mai rămas o bucățică de aluat, puteți da frâu liber imaginației și forma o floare, stea sau orice altă formă pe care să o aplicați în mijlocul urdei.
Dați la cuptor la 180°C, până ce urda s-a închegat și aluatul a prins o culoare arămie frumoasă. Ungeți toată pasca cu un ou bătut și mai dați la cuptor 7-10 minute. Tăiați numai după ce s-a răcit complet.

Sfatul meu: Cea mai bună pască este cea proaspătă și care lasă în casă mirosul acela plăcut de mirodenii, brânză caldă și copilărie. Așa că faceți un efort și frământați pasca dimineață devreme! Folosiți urdă de calitate! Aceasta este mult mai cremoasă și mai dulce decât brânza de vaci, astfel veți folosi mult mai puțin zahăr. Încercați pe cât posibil să folosiți ouă de țară

Iată aici o altă variantă de pască.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!