Pâine cu brânză (Ladopetasti)

Pâine cu brânză (Ladopetasti), gustoasă, apetisantă, sănătoasă și cu o aromă deosebită.
Semințele de chimen au fost printre primele condimente din Europa, fiind găsite mărturii ale existenței lor în Elveția, de acum 5000 de ani. Chimenul este amintit și în Biblie, în cartea lui Isaiah. Chiar dacă nu erau utilizate în bucătărie, semințele de chimen și-au dovedit utilitatea ca remedii pentru sănătatea sistemului digestiv. Documente germane din secolul al XII-lea amintesc chimenul ca tonic pentru stomac și remediu pentru flatulență și colită.
Izma este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale. Izma este considerată a fi unul dintre cele mai eficiente (și la îndemâna tuturor) remedii pentru durerile gastrointestinale și indigestii. Este folosită ca și condiment în diferite preparate: în deserturi, băuturi răcoritoare, salate de fructe înghețate sau, conform rețetei de mai sus în prepararea unor tipuri de pâine.

paine

Foto: Pâine cu brânză (Ladopetasti) – Arhivă City Publishing SRL

Îți trebuie:
1 kg făină (500 g făină albă, 500 g făină neagră de grâu)
2 ouă
1 păhărel vin alb
1 legătură mărar sau chimen dulce tăiat mărunt
2 lingurițe izmă tăiată mărunt
4 fire de ceapă verde tăiate mărunt
1/2 kg telemea sau brânză grecească feta, sfărâmată în bucăți mari
1 pahar ulei
30 g drojdie proaspătă
1/2 pahar lapte
1 linguriță de sare
apă călduță, cât este nevoie
3 lingurițe ulei
susan
Pregătești așa:
Cerni făina într-un lighean, împreună cu sarea. Dizolvi drojdia în puțină apă călduță. Călești ceapa în 3 linguri de ulei încins.
Faci o adâncitură în mijloc, în care pui pe rând ingredientele. Frămânți bine și, la sfârșit, adaugi brânza sfărâmată.
Așezi aluatul într-o tavă unsă cu ulei și presari deasupra susan. Aștepți să dospească.
Coci pâinea cu brânză la foc mediu. Poftă bună!

Pregătire: 60 minute: Coacere: 60 minute
Rețetă de la Mănăstirea Bura, Paola Psarrou

Încearcă și Pâine de casă, cu ceapă caramelizată.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!